Грабар-Китаровић: Нама је деценијама било забрањено да говоримо „Ја сам Хрват“

БЕЧКОМ ЛИСТУ РЕКЛА ДА СУ МОРАЛИ ДА ГОВОРЕ „ЈА САМ ИЗ ХРВАТСКЕ“   

         УСРЕД посете аустријског председника Александера ван дер Белена Хрватској, Колинда Грабар-Китаровић  у интервјуу за аустријски "Кleine Zietung“ je тврдњу да хрватски муслимани живе у страху објаснила својим недавним разговором с "хрватским муфтијом".

         Он је, према њеним речима, "потпуно исцрпљен од настојања да мигранте укључи у хрватску муслиманску заједницу, која је интегрисана у хрватско друштво".

         О национализму је Грабар-Китаровић казала да привлачи све више присталица у Европи зато што се "друштва бране од спољне опасности".

         "Европа је у многим стварима била превише опуштена и превише наивна. Уместо да се посветимо развојној политици, дозволили смо да 1,2 милијуна људи дође у Европу, углавном младих и снажних, док су жене, деца и они који нису имали снаге остали у својим домовинама”, истакла је Грабар-Китаровић.

         Предсједница Хрватске је на питање о радикалном национализму у Хрватској рекла да је "таква питања чине бесном", иако признаје да у Хрватској постоје и десни и леви екстреми. Али, истиче да они не представљају никакву опасност за демократију у Хрватској.

         "Десетљећима је нама Хрватима било забрањено именовати своје поријекло. Умјесто да кажемо: 'Ја сам Хрват', морали смо рећи: 'Ја сам из Хрватске'. Тко би исказао свој национални понос, томе је пријетио затвор”, рекла је она.

         Што се тиче противимигрантске политике мађарског премијера Виктора Орбана и италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија, Грабар-Китаровић је рекла да их не може осудити јер Европа не може на плећима носити терет беде целог света.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари