Председник Еквадора: Добили смо гаранције Лондона – Асанж може изаћи безмало на слободу

БРИТАНИЈА ГАРАНТУЈЕ ДА ГА НЕЋЕ ИЗРУЧИТИ НИ ЈЕДНОЈ ЗЕМЉИ У КОЈОЈ БИ МУ ЖИВОТ БИО УГРОЖЕН

* Ленин МОРЕНО: „Зато што је избегао да се појави пред британским судом – добиће казну која неће дуго трајати. То ће решити британско правосуђе“

_______________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Еквадора Ленин Морено изјавио је да је Велика Британија пружила довољно гаранција да оснивач Викиликса Џулијен Асанж неће бити изручен некој земљи гдје би му претила смртна казна.

          "Пут је отворен да Асанж донесе одлуку да напусти амбасаду”, рекао је Морено у радио интервјуу, u emisiji „20 минута.

          Навео једа је британска влада дала писане гаранције да неће изручити Асанжа, који живи у еквадорској амбасади у Лондону од 2012. године пошто му је одобрен азил, некој земљи где би могао да се суочи са смртном казном.

          Еквадорски председник није рекао да ли ће се на Асанжа вршити притисак да напусти амбасаду, али је додао да Асанжов правни тим разматра своје нове кораке.

          Асанж тврди да је америчко Министарство правде подигло тајну оптужницу против њега због откривања поверљивих владиних информација на сајту WikiLeaks.

         Морено је прецизирао: „Гаранције се тичу права и живота господина Асанжа. Од Владе Велике Британије добили смо и указивање да устав те земље забрањује изручење било кога земљи у којој би му живот био угрожен. Пређен је, све у свему, пут који омогућава да господина Асанж изађе безмало на слободу“.       

         Ово „безмало на слободу“ објаснио је овако:       

         „Зато што је избегао да се појави пред британским судом – добиће казну која неће дуго трајати. То ће решити британско правосуђе“.

         Асанжов адвокат у Еквадору, Карлос Поведа, изјавио је претходно да је он спреман да се преда британским властима ако добије писану гаранцију Лондона да никоме неће бити изручен.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари