Њујорчанин Пол Шапира у Врмџи код Сокобање компоновао рок-оперу „Јањичари“

ТУ ЖИВИ ВЕЋ ДЕСЕТ ГОДИНА СА СУПРУГОМ МАЈОМ И ДВА СИНА И ВЕОМА ЈЕ ЗАДОВОЉАН

* У истом селу сада живи око 600 становника, а међу њима је и још један Американац, један Италијан и једна Швајцаркиња. Становници Врмџе постали су и Београђани, Нишлије, Новосађани, Суботичани...

______________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ композитор Пол Шапира који већ десет година живи у Врмџи крај Сокобање завршио је недавно компоновање рок опере "Јањичари", која је посвећена Балкану у време турске окупације.

         "Место дешавања опере је на Балкану у време турске окупације. Посвећена је данку у крви, када су Турци узимали децу из села, одводили их и претварали у јањичаре", изјавио је Шапира.

         Према његовим речима, "Јањичари" могу да се чују путем интернета, укуцавањем пуног назива опере „Janissaries rock opera“.

         "Опера је добила одличне критике и волео их да је публика чује на концертима у Србији и у неким другим местима на Балкану. Оперу би изводили неки сјајни певачи и била би то прилика да се и они представе публици у Србији. Видећемо да ли ћу успети у томе, јер је за тако нешто потребно доста пара", рекао је Шапира.

Врмџа

         Он је казао да се првенствено бави компоновањем музике за научно-фантастичне филмове, али да је компоновање балканске рок опере била његова вишегодишња жеља.

         Пол Шапира и његова супруга Маја, која је ИТ стручњак, доселили су се у Врмџу пошто су на интернету видели презентацију тог села.

         Они су једна од 40 породица које су купиле куће и имања у Врмџи након што су мештани решили да узму "ствар у своје руке" и спасу село од пропадања.

         Да би задржали младе у селу, али и привукли друге људе да се ту доселе, Врмџани су обезбедили одличну интернет везу, кренули са промоцијом природних лепота и организовањем различитих манифестација попут бициклистичких трка и фестивала еколошког филма.

         У селу сада живи око 600 становника, а међу њима је и један Американац, један Италијан и једна Швајцаркиња. Становници Врмџе постали су и Београђани, Нишлије, Новосађани, Суботичани...

         Пол Шапира и његова супруга, објашњавају да је Врмџа идеално место за живот, одрастање њихове двојице синова али и за рад.

         Они су казали да је предео предиван, веома инспиративан, а место није скупо за живот као Београд или Њујорк одакле су се преселили.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари