Затражено да Брисел спречи Орбанове «реакционарне реформе»

Шеф посланичке групе либералних демократа у Европарламенту иницирао санкције против Мађарске

Ги Верхофстадт

*Ги Верхофстадт, који је бивши министар у влади Белгије, позвао ЕУ да примени на Мађарску члан 7. Лисабонског уговора који предвиђа да земља чланица која не поштује основне принципе Уније може бити привремено лишена права гласања код доношења одлука на Савету (министара) ЕУ

* «На жалост, дошло је време да се примени (члан 7.) у циљу заштите демократије и људских права у Мађарској. ЕУ треба да реагује да би се избегао настанак опасног преседана и лошег примера за земље које желе да се придруже ЕУ» - каже се у изјави Верхофстадта

* ЕУ  незадовољна ограничавањем независности мађарске цетнралне банке и `политичког плурализма`

         БИВШИ белгијски министар, а сада шеф посланичке групе либералних демократа у Европском парламенту, Ги Верхофстадт, заложио се да ЕУ предузме правне и политичке санкције против Мађарске и тако спречи «реакционарне реформе» владе Виктора Орбана.

         У ЕУ су незадовољни и изражавају сумњу према новом мађарском закону о Централној Банци који даје влади веће могућности да утиче на ову институцију. Брисел је готово једнако незадовољан имерама мађарских власти које ограничавају политички плурализам у земљи и слободу средстава јавног информисања.

         Како саопштава прес-служба посланичке групе на чијем челу је Верхофстадт, он је позвао ЕУ да примени на Мађарску члан 7. Лисабонског уговора који предвиђа да земља чланица ЕУ која не поштује основне принципе Уније може бити привремено лишена права гласања код доношења одлука на Савету (министара) ЕУ. 

         «На жалост, дошло је време да се примени (члан 7.) у циљу заштите демократије и људских права у Мађарској.ЕУ треба да реагује да би се избегао настанак опасног преседана и лошег примера за земље које желе да се придруже ЕУ» - каже се у изјави Верхофстадта.

         Европска комисија ће обезбедити усаглашеност законодавства Мађарске са актима ЕУ, изјавио је нешто раније представник највишег органа извршне власти извршне власти ЕУ Оливије Баји.

         «Европска комисија ће у наредним данима или недељама проценити постоје ли или не кршења и предложиће оно што буде потребно да се обезбеди подударност мађарског законодавства са споразумима ЕУ» - нагласио је он новинарима у Бриселу.

         Према његовим речима, у случају да Европска комисија установи кршење законодавства ЕУ, она ће упутити властима Мађарске тзв. формално обавештење у којем ће им бити предложено да у току два месеца «разјасне ситуацију».

         «Уколико одговор не буде у складу са нашим очекивањима и не уклони сумње, ЕК ће упутити «мотивисано мишљење», што ће формално бити изјава да закон противречи споразумима ЕУ. Држави чланици, у овом случају – Мађарској, биће дата два месеца да измени закон» - објаснио је Баји.

         Ако Мађарска то не учини, ЕК ће имати право да донесе одлуку да је тужи суду и да у судском поступку затражи измену законодавства, саопштио је он. Такоће се предвиђа да прекршиоци плате казну.

         У случају да се држава (Мађарска) не повинује судској одлуци, ЕК има право да се поново обрати суду и да затражи примену оштријих финансијских санкција према  прекршиоцу, ракао је Баји.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари