Војни пуч у главном афричком „претоварном пункту“ дроге

ПОБУЊЕНИ ВОЈНИЦИ У ГВИНЕЈИ БИСАО УХАПСИЛИ

ВРШИИОЦА ДУЖНОСТИ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ

  • На челу побуне начелник генералштаба Антонио Инџаиа, а пучисти прво ухапсили премијера, а потом и вршиоца дужности председника државе Рејмунда Перејру

        ВОЈСКА Гвинеје Бисао, која је извршила државни преврат, прво је ухапсила премијера, а потом и вршиоца дужности председника државе Рејмунда Перејра.

        Овлашћења председника прешла су на председника Националне народне скупштине Гвинеје Бисао Рејмунда Перејру после смрти председника републике Малама Бакај Сањи који је умро у Паризу 9. јануара ове године.

        „Он је ухапшен ноћу, а ухапсила га је група војника у престоној резиденцији (у граду Бисао). Председник је одведен у непознатом правцу“ - саопшили су агенцији Франс Прес припадници обезбеђења Перејре.

        Хапшење премијера Карлуша Хомеша Жуниора потврдили су представници хунте.

        Армија је државни удар објаснила незадовољством потписаним тајним уговором између власти ове земље и Анголе. У складу са споразумом, у Гвинеју Бисао требало је да буде упућена војно-техничка мисија с циљем да „физички уклони“ начелника њеног генералштаба Антониа Инџаиа.

        „Команда армије не жели да осваја власт. Она је само приморана да дејствује на такав начин да би се заштитила од дипломатских маневара власти која је планирала да уништи националне оружане снаге уз помоћ странаца“ - цитира Франс Прес војну изјаву.

        У Гвинеји Бисао је 29. априла планиран други круг ванредних председничих избора. У првом кругу избора највећи број гласова освоио је шеф владајуће партије „За независност Гвинеје и Кабо Верде“ Гомеш који је добио 49 одсто гласова, као и бивши председник ове земље Кумба Јала. Њему је поверење дало 23 одсто гласача. Како саопштава Франс Прес, Јала прети да ће игнорисати други круг јер се не слаже са резултатима првог круга.

        Ванредни избори у Гвинеји Бисао су организовани након смрти председника Малам Бакај Сање.

        Фактu подсећају да је Гвинеја Бисао била португалска колонија до 1974. године. Од тада је преживела неколико пучева. Тренутно је један од највећих претоварних пунктова у промету наркотицима из Јужне Америке у Европу.

        Војска се активно меша у власт земље, разлог томе је вероватно њена умешаност у нарко-трговину.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари