Венецуела затражила од ЕУ да престане да се држи непријатељски и да напусти интервенционизам САД

САОПШТЕЊЕ ЗВАНИЧНОГ КАРАКАСА ПОВОДОМ „НЕЗАКОНИТИХ, АПСУРДНИХ И ЈАЛОВИХ САНКЦИЈА“ БРИСЕЛА

  • Није проста случајност да Савет Европске уније усваја ове агресивне мере уочи реактивације Округлог стола за национални дијалог у Доминиканској Републици, најављене како од стране венецуеланске извршне власти, тако и од стране опозиције
  • Уместо да доприноси слози и миру у Венецуели, Европска унија усваја непријатељске одлуке којима жели да изазове пропаст националног дијалога и искаже подршку онима који су сејали политичко насиље, смрт и деструкцију као механизме који ће им омогућити долазак на власт неуставним путем
  • Санкције неће утицати само на венецуелански народ, већ и на безмало милион Европљана који су нашу земљу одабрали за свој дом и месецима трпе директне последице политичког и економског насиља које је проузроковала опозиција

        БОЛИВАРСКА Република Венецуела енергично одбацује одлуку Савета Европске уније да уведе незаконите, апсурдне и јалове санкције народу Венецуеле.

        Дрско кршећи међународно право и свете принципе поштовања суверенитета, самоопредељења народа и немешања у унутрашња питања држава, установљене у Повељи Уједињених нација, европске институције показују своју жалосну и срамну подређеност ставовима владе Сједињених Држава.

        Пратећи линију агресивног понашања Вашингтона, Савет Европске уније оправдава своје акције аргументима истоветним онима које је против Венецуеле и њеног народа недавно навела Трампова администрација.

        Савет Европске уније такође покушава да убеди свет у наводни консензус између својих држава чланица да се усвоје ове непријатељске мере, а заправо су велике европске економске силе извршиле поприличан притисак на остале владе у блоку, као и на саме институције ЕУ, потврђујући очигледне неједнакости и одсуство демократије унутар “уније”.

        Није проста случајност да Савет Европске уније усваја ове агресивне мере уочи реактивације Округлог стола за национални дијалог у Доминиканској Републици, најављене како од стране венецуеланске извршне власти, тако и од стране опозиције.

        Уместо да доприноси слози и миру у Венецуели, Европска унија усваја непријатељске одлуке којима жели да изазове пропаст националног дијалога и искаже подршку онима који су сејали политичко насиље, смрт и деструкцију као механизме који ће им омогућити долазак на власт неуставним путем.

        Ваља подсетити да се демократским избором састава Националне уставотворне скупштине Венецуела вратила у стање политичког и социјалног мира, а недавно су у потпуном миру одржани избори гувернера савезних држава, док ће се 10. децембра одржати и општински избори, пратећи густ изборни календар венецуеланске демократије.

        Потребно је нагласити да ове санкције неће утицати само на венецуелански народ, већ и на скоро милион Европљана који су нашу земљу одабрали као свој дом, и који месецима трпе директне последице политичког и економског насиља које је проузроковала опозиција.

        Европска унија је такође направила опасан преседан у односима са Латинском Америком, присвојивши ауторитет како би санкционисала једну суверену земљу, само због тога што се њен модел народне демократије не уклапа у елитистичке и корпоративне калупе европских режима.

        Народи света и међународна заједница требало би да знају да Венецуели нису приоритет оружје и војна опрема, и да ова неефикасна медијска и политичка агресија утиче на нашу унутрашњу безбедност уопште. Циљ боливарске владе јесте да сачува мир у народу путем дијалога и развоја који се заснива на социјалној правди, превазилазећи актуелне проблеме.

        За разлику од земаља које чине европски блок, не желимо да скренемо пажњу са проблема тиме што нападамо друге нације.

        Савет ЕУ би требало да забрани употребу средстава за одржавање јавног реда и мира у неким земљама чланицама, и примену нечувене полицијске репресије, којом желе да спрече свето право на одлучивање и спровођење изборних процеса у демократији и миру.

        Боливарска Република Венецуела поново наглашава да се не одриче своје независности и суверенитета и пред међународном заједницом осуђује ове непријатељске поступке.

        Ниједна одлука елите и европске бирократије неће успети да поништи суверену одлуку нашег народа да буде слободан.

        Влада Боливарске Републике Венецуеле захтева од Европске уније да престане са непријатељским опхођењем и да напусти ратне и интервенционистичке ставове владе САД која је нанела толико штете нашој земљи и свету.

        Понављамо да венецуелански народ остаје веран свом слободарском наслеђу и одбрани независности. Он ће се држати чврсто пред било којим нападом или претњом.

        Венецуела задржава право одлуке у различитим областима како би гарантовала национални мир и суверенитет.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари