У Пољској има напада и на Португалце, Јермене и Бугаре који личе на имигранте

НА СВОЈУ УГРОЖЕНОСТ ПОЧИЊУ ДА СЕ ЖАЛЕ И ПОЉСКЕ ЈЕВРЕЈСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

        У НАПАДИМА на избеглице и имигранте из Азије и Африке у Пољској, жртве однедавно постају и туристи из јужних земаља Европе и из Латинске Америке, због нешто тамнијег тена од просечних Пољака.

        У најновијем таквом инциденту се један Пољак у месту Гливице на југу Пољске бацио на групу бугарских и португалских студената вичући у вулгарној верзији „марш из Пољске“.

        Напад се одиграо у петак увече испред ресторана „Јерменска“ када се Пољак бацио на групу страних студената из програма размене Еразмус, Португалце, Јермене и Бугаре, напао их песницама вичући „Пољска Пољацима“ и „Марш из Пољске“ у вулгарној верзији, објавио је пољски лист Газета виборча.

        У помоћ нападнутим студентима притрчали су одмах гости ресторана а власник ресторана је позвао полицију и окачио затим фотографију нападача на Твитер, са апелом Пољацима да помогну да се пронађе, јер такви ксенофобни насилници који нападају странце само срамоте Пољску.

        На пораст расистичког и ксенофобног насиља а такође и антисемитизма упозорили су ових дана у писму лидеру владајуће странке Право и Правда Јарославу Качињском и представници пољских јеврејских заједница.

        „Са великим узнемирењем пратимо јачање антисемитских ставова у Пољској, брутализацију језика и понашања од којих су многа уперена против наше заједнице. Не пристајемо на то. Пољска је наш дом и не желимо да се у њему осећамо нежељено а све чешће стичемо такав утисак“, написали су Качињском у име јеврејских заједница Ана Хипчињска и Леслав Пишевски.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари