У Каиру више од 500 повређених у судару демонстраната са полицијом

НОВИ НЕМИРИ И НЕРЕДИ У ЕГИПТУ -

ТРГ ТАХРИР ОПЕТ „БОЈНО ПОЉЕ“

  • Досад најмање један погинули и преко 670 рањених
  • Са почетком ноћи 20. новембра на тргу Тахрир се окупило неколико хиљада људи који одбијају да се разиђу, чак покушавају да блокирају све улице око трга и ради тога постављају импровизоване металне ограде
  • Државни врх Египта позвао је `грађане` да одмах прекину нереде, насппусте Тахрир и остану `верни тековинама револуције од 25. јануара`. Апели, међутим, остају без одјека, па се очекује да полиција у цетру Каира, или чак у целом главном граду, уведе полицијски час

        КАИРО,  (ФоНет) - Више од 500 људи повређено је у сукобима са полицијом до којих је дошло у Каиру за време демонстрација против војних власти.

        Позивајући се на податке Министарства здравља, државна телевизија је објавила да је лекарску помоћ затражило 507 особа, међу којима је било 20 полицајаца.

        Јаке полицијске снаге нису дозволиле демонстрантима да стигну до централног градског трга Тахрир, па су они почели да их гађају каменицама и да узвикују пароле против министра унутрашњих послова и војске.

        На тргу Тахрир су одржане велике демонстрације на којима је захтевано да војска одмах пренесе власт на цивилну владу. која би управљала земљом до завршетка избора.

        Неколико десетина демонстраната ноћ је провело под шаторима у близини трга.

        Нереди су данас почели када је полиција покушала да растера људе који су камповали на улици, при чему је 20 особа ухапшено.

        Трг Тахрир био је центар окупљања демонстраната који су у фебруару издејствовали одлазак са власти Хоснија Мубарака, а протести су сада организовани девет дана пре заказаних парламентарних избора.

        После одласка Мубарака, власт у земљи преузела је војска, која сада тражи да се усвоји амандман на Устав, којим би Генералштаб имао већу власт од парламента.

        Број повређених до краја дана 20. новембра премашио је 670, међу којима је најмање 40 припадника полиције, а један од демонстраната умро је у болници  од ране из ватреног оружја.

        Све је почеко 19. новембра – демонстрацијама које су организовали египатски исламисти против војне управе у земљи. Другог дана немира, учесни протеста – њих неколико стотина – покушали су да на јуриш заузму здање Министарства унутрашњих послова Египта, али је полиција успела да их одбаци користећи сузавац, водене топове и гумене метке.

        Са почетком ноћи 20. новембра на тргу Тахрир се окупило неколико хиљада људи који одбијају да се разиђу, чак покушавају да блокирају све улице око трга и ради тога постављају импровизоване металне ограде.

        Полицијски кордони налазе се у непосредној близини, а око седишта полиције је неколико десетина оклопних возила. Војни врх је полицији послао у помоћ и војнике.

        Државни врх Египта позвао је `грађане` да одмах прекину нереде, насппусте Тахрир и остану `верни тековинама револуције од 25. јануара`. Апели, међутим, остају без одјека, па се очекује да полиција у цетру Каира, или чак у целом главном граду, уведе полицијски час.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари