Тужилаштво БиХ: И Мектић на саслушању поводом `покушаја Хрватске` да преко селефија убаци оружје у БиХ

НАВОДНО ЈЕ ТРЕБАЛО ДА ЗАВРШИ У МЕСЏИДИМА ЗЕНИЧКО-ДОБОЈСКОГ КАНТОНА

* Министар безбедности БиХ (у техничком мандату) Драган МЕКТИЋ: Хрватски обавештајци били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ делују наоружане групе радикалних исламиста-селефија, односно - да су оправдане раније изјаве хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић о хиљадама исламистичких ектремиста у БиХ који су претња сигурности целе регије

_________________________________________________________________

           У ТУЖИЛАШТВУ БиХ форимиран је предмет који је дат у рад тужиоцу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, који ће предузети хитне активности, како би се утврдиле све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

           У оквиру предмета биће испитане све особе које су износиле наводе и сазнања о наведеним активностима а о којима тужилаштво није информисано нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ.

           Министар безбедности БиХ, Драган Мектић, биће позван и саслушан о свим детаљима које је изнeо у медијским изјавама, а о којима тужилаштву није поднесена никаква пријава нити извештај од надлежних агенција за sпровођење закона. 

           Тужилаштво БиХ одлучно је у борби против свих видова кривичних дела из своје надлежности, а посебно кривичних дела која имају регионални или међународни карактер и која се односе на безбедност грађана БиХ.

Драган Мектић

           Јосиповић: Темено проверити

           наводе о врбовању селефија

           БИВШИ председник Републике Хрватске Иво Јосиповић изјавио је бх. новинарима у Бакуу да треба темељно проверити наводе да су хрватске обавештајне службе покушавале врбовати тзв. селефије да преносе оружје у месџиде у БиХ како би покушали дискредитирати државу БиХ.

           Јосиповић каже да лично не зна ништа о томе, да је то ствар коју треба проверити, а ако је истинита "то је онда озбиљна и тешка ствар".

           Магазин Журнал је први јавио да су обавештајци и дипломате Републике Хрватске покушали најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона.

           Циљ је био, пише Журнал позивајући се на документа којима располажу сигурносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић која је устврдила је "БиХ легло тероризма“.

           У међувремену се огласио и министар безбедности БиХ Драган Мектић. Он је потврдио у разговору за Радиосарајево.ба информације да су хрватски обавештајци покушавали врбовати селефије да преносе оружје у месџиде како би дискредитовали државу БиХ.

           Мектић је устврдио да су "хрватски обавештајци" били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ делују наоружане групе радикалних исламиста-селефија, односно - да су оправдане раније изјаве хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић о хиљадама исламистичких ектремиста у БиХ који су претња сигурности целе регије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари