Турски војни авиони побили 35 цивила на граници са Ираком

У турској покрајини Сирнак, настањеној углавном Курдима

  • Добили наређење да пуцају на групу људи, за које се сматрало да припадају герилцима Курдске радничке партије, а радило се о локалном становништву које преко границе шверцује цигарете
  • Курди који живе у тој области огорчени су нападом војске, а лидер Курдске националне партије Селехатин Демирташ изјавио је да се радило о маскру

          АНКАРА, (ФоНет) - Пилоти турског војног ваздухопловства грешком су убили 35 особа на граници са Ираком, када су добили наређење да пуцају на групу људи, за које се сматрало да припадају герилцима Курдске радничке партије.

          Пилоти су се безбедно вратили у базу, а касније се испоставило да су пуцали на локалне становнике који су преко границе шверцовали цигарете.

          Заменик председника владајуће Партије правде и развоја Хусеин Челик изјавио је да се радило "о несрећном инциденту".

          Он је изразио саучешће породицама убијених и обећао да приликом истраге неће бити заташкавања.

          Курди који живе у тој области огорчени су нападом војске, а лидер Курдске националне партије Селехатин Демирташ изјавио је да се радило о маскру.

          Према његовим речима, међу убијенима има и деце, која су принуђена да се баве шверцом како би преживела.

          У покрајини Сирнак, настањеној углавном Курдима, проглашена је тродневна жалост, преноси ДПА.

          Старешина села Улудере, из којег су сви погинули, изјавио је да није била реч о погрешној информацији коју је имала војска, већ о намери.

          "Државне власти одлично знају да се људи овде баве шверцом у Ирак и из Ирака и за ово што се десило нема оправдања", рекао је Фехми Јаман.

          Турске власти углавном не покушавају да спрече шверц у тој области, која је најсиромашнија у држави, јер би на тај начин много више људи одлучило да се прикључи герилцима Курске радничке партије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари