Трамп на Филипинима показао да му нимало не смета Дутертеов отворени лов на нарко-дилере

ПРИЛИКОМ „РУКОВАЊА ASEAN“ АМЕРИЧКИ ЛИДЕР ИЗГЛЕДАО „ОДУШЕВЉЕНО ТРАПАВО“

  • Када је спикер објавио да је на реду „руковање ASEAN-а“, Трамп је прво укрстио руке, па тек потом - када је видео шта раде други - схватио да треба да се узме за руке са Дутертеом и вијетнамским председником Чан Дај Куангом

        ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Доналд Трамп кратко је данас изјавио да има добре односе са филипинским председником Родригом Дутертеом, контроверзним лидером који је покренуо крвави обрачун са трговцима дрогом. У Манили су двојица председника имали свој први сусрет током којег су, како наводе агенције, изгледали „врло опуштено“.

        Трамп (71) и Дутерте (72) су ипак били уздржани у обраћању медијима, игноришући питања која су била везана за људска права.

        „Имамо врло добре односе“, рекао је Трамп а затим похвалио организацију самита Савеза земаља југоисточне Азије (ASEAN) и изнео своје утиске о временским приликама на Филипинима.

        „На Филипинима увек испадне лепо време…“, рекао је амерички председник.

        На питање новинара о људским правима Трамп није ништа одговорио, док је Дутерте кратко рекао да није дошао на конференцију за новинаре, већ билатерални сусрет, после чега су медији замољени да оду.

        Трамп је оценио да је Дутерте показао „невероватну гостопримљивост“ према учесницима самита ASEAN-а у Манили, приредивши и свечану вечеру током које је филипински председник, како су пренели неки медији, америчком колеги отпевао песму.

        Портпарол Дутертеа је убрзо после сусрета двојице председника рекао да током 40-минутног разговора није ни било речи о људским правима.

        „Председник Трамп је подвукао да је пријатељ Дутертеове администрације, за разлику од свог претходника“ Барака Обаме, навео је портпарол.

        Између САД и Филипина избио је дипломатски инцидент када је филипински председник назвао америчког председника Барака Обаму „кучкиним сином“. Дутерте је тадашњег америчког председника упозорио да га не пита ништа о вансудским убиствима или ће, како је рекао, тог „кучкиног сина“ проклети када се са њим буде састао.

        Дутерте је на удару критика због кршења људских права пошто води бруталну борбу против нарко-дилера дилера и наркомана. На Филипинима је од доласка Дутертеа на власт 30. јуна у рату против дрога мимо судова убијено више од 2.000 нарко-дилера и наркомана.

        Амерички лидер је, иначе, показао „одушевљену трапавост“ приликом (за ASEAN) традиционалног руковања лидера за време којег је потребно са укрштеним рукама истовремено се држати за руке са онима који су ти са десне и леве стране.

        Када је спикер објавио да је на реду „руковање ASEAN-а“, Трамп је прво укрстио руке, па тек потом - када је видео шта раде други - схватио да треба да се узме за руке са Дутертеом и вијетнамским председником Чан Дај Куангом.

​        Трамп учествује на Самит ASEAN-а који почиње данас. По повратку у Вашингтон ће у среду, како најавио, дати изјаву о ономе што је урађено током азијске турнеје.

        Трамп је стигао у Манилу након посете Вијетнаму. Он је претходно у оквиру турнеје по Азији посетио Јапан, Јужну Кореју и Кину.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари