Шведски посланик номиновао владе САД, Србије и Косова* за Нобелову награду за мир

МАГНУС ЈАКОБСОН: ДОВОЉАН РАЗЛОГ ЗА ТО ЈЕ ПОТПИСИВАЊЕ ВАШИНГТОНСКОГ СПОРАЗУМА

Магнус Јакобсон

        ШВЕДСКИ посланик Магнус Јакобсон поднио је иницијативу за номиновање влада САД, Србије и самопроглашеног Косова за Нобелову награду за мир.

       Како је навео, на то га је подстакао Вашингтонски споразум између Београда и Приштине о нормализацији економских односа, што сматра трасирањем пута за постизање мировног споразума двеју страна.

       Овај демохришћански политичар је на свом Твитер профилу написао да је данас предао номинацију Шведској академији наука која додељује Нобелове награде.

       „Због тога желим да номинујем Владу Сједињених Америчких Држава, Владу Косова и Владу Србије за Нобелову награду за мир, јер овај споразум има за циљ елиминисање ризика од нових сукоба на Балкану и ближи је миру и узајамном признавању", наводи се у предлогу Јакобсона, преноси Косово онлајн.

       Како се додаје, крајем деведесетих, Европу је погодио крвави рат у којем су се различити делови бивше Југославије међусобно борили на етничкој и верској основи.

       „По завршетку рата, било је тешко наћи начин који би водио ка помирењу, што се види у односима Косова и Србије. Посљедњих година било је ситуација када смо ми који пратимо развој на Балкану, били итекако забринути да би могло доћи до нових сукоба. Због тога је веома важно видети да су председник Доналд Трамп и његова администрација, заједно с Владама Косова и Србије напредовали у преговорима за нормализацију економских односа ", додаје се у предлогу.

       Како је написао Јакобсон, трговина и комуникација су неки од најважнијих стубова за прелазак из "хладног у топли мир".

       „Ово је веома важан корак за нормализацију односа Косова и Србије. Ако потписани споразум функционише како је предвиђено, трговина и отворени лични односи отворили би пут за међусобни мировни споразум у којем Србија може да призна Косово, што би ставило тачку на овај дуги сукоб", навео је Јакобсон.

       (Срна)

     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари