Шпанија би да на својим `Војводинама` штеди 400 милиона евра годишње

Званични Мадрид предложио својим аутономијама да укину 200 представништава у иностранству

* Иницијатива Министарства спољних послова је позитивно примљена међу руководствима Кастиље, Ла Манче, Астурије, Кантабрије, Риохе, Валенсије и Канарских острва Галиција, Баскија, Кастиља и Леон, Навара за сада се још нису изјаснили. Негативан став према идеји шефа спољнополитичког ресора Шпаније, исказала је Каталонија која у инистранству има више од 54 представништва

* Парирајући економској кризи, Шпанија одлучила да повећа порезе у предстојеће две године (уштеда 6,2 милијарде евра) и да за 18 одсто смањи расходе државног апарата (додатних 8,9 милијарди евра)

         МИНИСТАР инистраних послова Шпаније Хозе Мануел Гарсија Маргаљо (Jose Manuel Garcia Margallo) најавио је да ће његова земља - због штедње на државним расходима – предложити својим аутономијама да затворе око 200 представништава у иностранству.

         Сагласно Уставу земље из 1978. године, у Шпанији постоји 17 аутономних заједница, чије се границе, по правилу подударају са границама провинција које су биле историјске области. За најављено укидање потребна је и њихова одлука и сагласност.

         Иначе, Мадрид се нада ће на редукцији мреже представништава штедети више од 400 милиона евра годишње. Зато је Министарство иностраних послова Шпаније предложило аутономијама да део свог ино-персонала укључе у састав државних дипломатских мисија и на тај начин избегну дуплирања функционалних обавеза, обзиром да су се представништва бавила културно-простветним радом и промовисањем шпанских компанија на иностраним тржиштима.

         Нешто раније је нова влада Шпаније донела пакет рестриктивних мера за стабилизацију економије и смањење буџетског дефицита. Ради се о повећању пореза у предстојеће две године што ће омогућити да се у државни буџет допунски слије 6,2 милијарде евра.

         Осим тога, одлучено је да се за 18 одсто смање државне установе, као и расходи за њихово издржавање. То би уштедело додатних 8,9 милијарди долара.

         Упоредо са тим, како говоре речунице, да се оствари дефицит буџета на нивоу од 4,4 одсто потребно је додатно кресање самог буџета за 21 милијарду евра.

         Иницијатива Министарства спољних послова је позитивно примљена међу руководствима Кастиље, Ла Манче, Астурије, Кантабрије, Риохе, Валенсије и Канарских острва.

         Галиција, Баскија, Кастиља и Леон, Навара за сада се још нису изјаснили. Негативан став према идеји шефа спољнополитичког ресора Шпаније, исказала је Каталонија која у инистранству има више од 54 представништва.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари