Сијарто: Неке европске земље нас за то критикују, а саме праве огромне послове са Русијом

УКАЗАО ДА И АУСТРИЈА ИМА ТЕШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ СА МОСКВОМ ОД МАЂАРСКЕ

* Критику која долази од САД и западне Европе због тесних економских контаката Мађарске са Кином Петер СИЈАРТО оценио као лицемерну: У Мађарској тренутно постоји 16 значајних кинеских инвестиција, од којих су 12 предузете од некадашњих америчких и западноевропских компанија које су Кинези купили. Ако западноевропске земље и САД не желе да Кина економски предводи – нека јој не продају своја предузећа

_____________________________________________________________________

        ЉУБОМОРНИ смо на тесне односе које западноевропске земље негују са Русијом, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

        То је изјавио поводом критика на рачун Будимпеште због сарадње са Москвом и додао да друге европске земље са Русијом "испод жита" закључују огромне послове.

        Сијарто је, у интервјуу аустријској агенцији АПА, казао да се по овом питању мери двоструким аршинима. Оценио је и да Аустрија има јасно тешње економске контакте са Русијом него Мађарска.

        "Наравно прикривено. Повремено се каже нешто критички, али испод жита се закључују огромни послови", нагласио је Сијарто.

        Он је подвукао и значај инвестиција из Азије по његову земљу.

        "Отварање ка истоку је апсолутни успех", констатовао је Сијарто наводећи да је прошле године, на пример, Јужна Кореја, постала главни инвеститор године у Мађарској и тиме претекла Немачку.

        "Било нам је важно да "хај-тек" фирме са истока барем размисле да инвестирају у Мађарску", објаснио је он.

        Критику САД и западне Европе због тесних економских контаката Мађарске са Кином оценио је лицемерним.

        У Мађарској тренутно постоји 16 значајних кинеских инвестиција, од којих су 12 предузете од некадашњих америчких и западноевропских компанија које су Кинези купили, подсетио је он.

        "Ако западноевропске земље и САД не желе да Кина економски предводи онда не би требало своја предузећа да продају", поручује Сијарто.

        Када је реч о политици према мигрантима, подвукао је да Будимпешта сматра да очување европске хришћанске културе мора бити приоритет Европе и због тога је потребна заштита, а тако и физичка, то јест обезбеђивање граница.

        Покушаји успостављања заједничке европске политике миграције, према његовим речима, су пропали.

        "Не може се никоме одузети право да сам одлучује са којом нацијом жели да живи и кога жели да пушта у своју земљу", подвукао је Сијарто.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари