Саркози морао да призна да је лагао да је био у Фукушими

ЈОШ ЈЕДАН АУТОГОЛ АКТУЕЛНОГ ФРАНЦУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА

У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ

        АКТУЕЛНИ председник Француске Никола Саркози - који се поново кандидовао на положај шефа државе - признао је да је слагао да је био у јапанској атомској централи Фукушима коју су оштетили познати земљотрес и цунами који је за њим уследио.

        При том се правдао да његове речи да је „боравио у  Фукушими“ нису биле исправно протумачене и да тамо он никада није био, саопштавају француски медији.

        Коментаришући предизборно обећање свог главног опонента, социјалисте Франсоа Оланда, да ће затворити француску нуклеарку у Фесенхајму (Алзас), Саркози је - приликом предизборног наступа у Кану  (6. априла) рекао: „Заједно са Натали Костушко Моризе (у то време министром екологије) био сам на Фукушими, док Франсоа Оланд није“.

        Председник је том приликом указао да је узрок несреће у Фукушими био цунами висине 42 метра и жустро одбацио и саму могућност да се то може десити у Алзасу.

        Изјава Саркозија о Фукушими није остала незапажена у медијима и код опонената председника пошто се знало Саркози, иако је 31. марта 2011. године био у посети Токију, није видео ни Фукушиму ни њену околину.

        „Ово је први пут у историји Републике да кандидат за њеног председника говори о путовању којег није било“ - изјавио је Оланд, коментаришући „измишљено путовање“ Саркозија. Он је истакао да је Саркози „предводник у свему“ - чак и у претварању „полуистина у праву лаж“.

        Саркози је био принуђен да призна да у Фукушими није био. Свој „гаф“ је објаснио овако:

        „Путовао сам у Јапан са Натали Костјушко Моризе, док сам ја са јапанским властима и премијером разматрао ситуацију у Фукушими - Натали је тамо путовала“ - изјавио је Саркози у директном преносу на телевизији I-Tele.

        „Нисам инжењер и не морам да гурам свој нос у Фукушиму која је, уосталом, била забрањена зона“ - рекао је он.

        Француски медији, међутим, тврде да ни Костјушко Моризе на хаварисаној нуклеарки није била, а о томе је и сама писала на свом блогу у априлу 2011. године.

        Истине ради, први члан неке стране владе, који је боравио на нуклеарки Фукушима, био је министар индустрије и енергетике Француске Ерик Бесон. Али, то је било у фебруару ове године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари