Вашингтон прети новим авио-ударима по Сирији ако Дамаск не обустави операције у Источној Гути

ХЕЈЛИ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН ИСТУПИЛА СА НОВИМ ОПТУЖБАМА ПРОТИВ СИРИЈЕ И РУСИЈЕ

Ники Хејли

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су спремне да опет бомбардују и ракетирају Сирију ако се покаже да су Уједињене нације неспособне да издејствују прекид ватре у Источној Гути, поред Дамаска.

        Са овим упозорењем-претњом иступила је америчка амбасадорка у Савету безбедности УН Ники Хејли.

        Учинила је то одмах након што је америчка делегација у УН дистрибуирала предлог резолуције Савета безбености УН са захтевом да сиријска армија одмах обустави операције око Дамаска.

        Хејли је додатно рекла: „Сједињене Државе су у априлу 2017-те нанале удар по авио-бази сиријске армије са које су полетели авиони који су извели хемијски напад на град Хан-Шејхун. Савет безбедности тада није био у стању да ишта учини, али су САД удариле по бази са које је Асад извео своје хемијски напад. Данас понављамо исто упозорење“.

        У наставку је подвукла:

        „Ово није пут којим желимо да идемо, али ће Сједињене Државе дејствовати ако буде неопходно. Ми ћемо тај пут изабрати поново ако се ништа не промени. За непоштовање претходног примирја криве су Сирија и Русија. Оне нису ни намеравале да је поштују јер та резолуција дозвољава акције против терориста. У новој резолуцији, коју предлажемо, примирје ће бити апсолутно“.

        Вашингтон инсистира на примирју у Источној Гути од 30 дана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари