Украјински тужилац за Сакашвилијем расписао потерницу, а он диже побуну испред парламента

ИЗА ПОБУНЕ У КИЈЕВУ СТОЈЕ ИЛИ АМЕРИЧКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ИЛИ СТРУКТУРЕ ЏОРЏА СОРОША

  • Тужилац Сакашвилију дао само 24 сата да се преда и добровољно јави на саслушање. Сличан ултиматум је поставио и осморици посланика које је означио као његове саучеснике
  • Државни тужилац Јуриј ЛУЦЕНКО јавно обећао да ће се Сакашвилију јавно судити. А он са митинга поручио и њему и Петру Порошенку: „Остајем овде. Остајем са украјинским народом све док сам народ не смени фалсификаторе на власти“

        ДРЖАВНИ тужила Украјине, Јуриј Луценко, објавио је потерницу за бившим председником Грузије и губернатором Одеске области Михаилом Сакашвилијем који већ данима покушава да „преко улице“ изнуди смену власти јој је то постала захваљујући кијевском „мајдану“ из 2014-те и америчким тајним службама.

        У Кијеву се четири сата раније догодио неуспели покушај хапшења Сакашвилија под оптужбом да помаже „организацији“ која ради на насилној смени власти у земљи.

        Сасвим прецизно, Сакашвили је био ухапшен и стрпан у „марицу“, али су га ослободиле присталице после правог малог „рата“ са припадницима Националне гарде.

        Тужилац за учешће у Сакашвилијевом ослобађању криви и осам посланика у Врховној Ради (парламенту).

        Тужилац је Сакашвилију дао само 24 сата да се преда и добровољно јави на саслушање. Сличан ултиматум је поставио и осморици посланика које је означио као његове саучеснике.

        Да украјинско лудило буде комплетно, Сакашвили је у то време наступао пред хиљадама својих следбеника испре украјинског парламента. Притом је изговорио и ово:

        „Остајем овде. Остајем са украјинским народом све док сам народ не смени фалсификаторе на власти“.

        Луценко је јавно обећао да ће се Сакашвилију јавно судити.

        Украјинска полиција већ је ухапсила девет учесника ослобађања Сакавилија.

        Сви говорници на „Сакашвилијевом митингу“ траже оставке шефа државе Петра Порошенка и Луценка и позивају Кијевљане да им се придруже у смењивању „омражене власти“.

        Директор Украјинског института за анализе и политички менаџмент политике Руслан Бортњик оценио је да је сада политичка иницијатива прешла у руке Сакашвилија и да ће он појачавати притисак на Врховну Раду да изгласа импичмент Порошенка.

        По његовом мишљењу, ситуација је постала непредвидљива и страсти једва да ће охладити обећање власти да демонстранте окупљене пред парламентом неће силом растеривати.

        Кијевски политиколог Сергеј Слободчук указао је да показана слабост Порошенковог режима није случајна:

        „Сакашвили је у Кијеву на миг или САД или Џорџа Сороша и његових структура. Зато је Луценкова тврдња да га финансирају Виктор Јанукович и са њим повезани магнат Сергеј Курченко у ствари покушај да се заштити званични Вашингтон“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари