Трамп у екстази: Идеално изведена акција, поносим се нашом величанственом армијом

КРИТИКОВАН ШТО ЈЕ ПОНОВИО БУШОВЕ РЕЧИ ИЗ 2003. „МИСИЈА ЈЕ ИЗВРШЕНА“

  • Доналд ТРАМП: „Кад на на своје Оружане снаге утрошимо већ одобрене додатне милијарде долара, биће боље него што су икада биле. Ништа неће моћи да се са њима равна“
  • Тереза МЕЈ: Није се радило о интервенцији у грађанском рату, нити о промени режима

        ДОНАЛД Трамп је данас - како се од њега једино и могло очекивати - оценио да је америчко-француско-британски напад на Сирију био практично „идеално изведен“.

        Председник САД се преко Твитера захвалио Француској и Великој Британији на њиховој „мудрости и снази њихове војске”.

        „Резултати нису могли да буду бољи. Мисија је извршена”, написао је амерички председник и додао да је веома поносан на војску САД:              

        „Поносим се нашим величанственим оружаним снагама које ће, кад на њих утрошимо већ одобрене додатне милијарде долара, биће боље него што су икада биле. Ништа неће моћи да се са њима равна“.

        Већ је указано да је Трамп тврдњом да је „мисија испуњена”, поновио политички слоган који се 2003. године налазио на транспаренту у Калифорнији, где је тадашњи председник САД Џорџ Буш објавио да су борбене операције у Ираку завршене.

        Буш је био оштро критикован због те изјаве, јер је рат потрајао још много година.

        Трамп је, иначе, поручио сународницима: „Наредио сам оружаним снагама САД да почну прецизне нападе на мете повезане са арсеналом хемијског наоружања сиријског диктатора Башара Асада. Заједнички одговор САД, Британије и Француске на злочине укључује све инструменте наше националне моћи: војну, економску и дипломатску”.

        Према његовим речима, 2013. председник Русије Владимир Путин је обећао свету да ће гарантовати елиминацију хемијског оружја Сирије.

 

        „Асадов недавни напад, и данашњи одговор, директан су резултат неиспуњеног обећања Русије. Русија мора да одлучи да ли ће наставити тим мрачним путем, или ће се придружити цивилизованим нацијама као снага стабилности и мира. Надам се да ћемо се једног дана сложити са Русијом, можда чак и Ираном, а можда и не”, рекао је председник САД.

Меј: Ограничени и циљани удари, циљ није промена власти

        Британска премијерка Тереза Меј саопштила је ноћас да је дала наређење британским снагама да изведу прецизне ракетне ударе на Сирију како би се уништило њихово хемијско оружје, истичући да војна акција није имала алтернативу.

        Меј је навела да се ракетни удари изводе тако да на минимум буду сведени било какви цивилни губици и да то није покушај промене сиријске владе, јавио је Ројтерс.

        „Овде се не ради о интервенцији у грађанском рату. Није реч о промени режима”, казала је она.

Макрон: Наредио сам напад јер је пређена црвена линија

        Француски председник Емануел Макрон саопштио је да је нападе на Сирију наредио јер су десетине мушкараца, жена и деце „масакрирани хемијским оружјем за шта је несумњиво одговорна сиријска влада”, истакавши да је „пређена црвена линија коју је Француска поставила у мају 2017. године”.

        „У суботу 7. априла 2018, у Думи су десетине мушкараца, жена и деце масакрирани хемијским оружјем чиме је у потпуности прекршено међународно право као и резолуције Савета безбедности УН”, наводи се у ноћашњем саопштењу.

         „Наш одговор је био ограничен на капацитете сиријског режима које омогућују производњу и употребу хемијског оружја”, истиче се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари