Трамп признаје Јерусалим за главни град Израела, али одлаже пресељење амбасаде САД из Тел Авива

КОНГРЕС САД ЈОШ 1995. УСВОЈИО „АКТ О ЈЕРУСАЛИМСКОЈ АМБАСАДИ“

        АМЕРИЧКИ дневни лист New York Yimes је вечерас објавио на сајту да ће председник САД Доналд Трамп признати Јерусалим као главни град Израела, али да ће одложити пресељење своје амбасаде из Тел Авива.

        Ако Трамп пресели Амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим као што је данас обавестио палестинског председника и краља Јордана, или ако призна Јерусалим као главни град Израела, одступиће од става међународне заједнице и прекинути деценије америчке политике на Блиском истоку.

        На основу плана Уједињених нација из 1947. године предвиђена је подела Палестине у три ентитета: јеврејску државу и арапску државу, а да Јерусалим буде „corpus separatum“ (засебно тело, ентитет), под специјалним међународним режимом.

        План су прихватили ционистички лидери, али су га арапске вође одбациле. Након престанка мандата Велике Британије над Палестином проглашена је држава Израел у мају 1948. године са западним Јерусалимом као главним градом, а источни Јерусалим је био под контролом Јордана.

        Израел је источни део Јерусалима освојио у Шестодневном рату 1967. и касније га анектирао. На основу закона из 1980. Јерусалим је постао „вечни и недељиви“ главни град Израела.

        Израелски званичници су управо то данас поновили, рекавши да је „Јерусалим главни град јеврејског народа 3.000 година и главни град Израела 70 година“.

        То се односи на читав Јерусалим западни и источни, уједињени град.

        Палестинска управа намерава међутим да источни Јерусалим прогласи главним градом своје будуће државе, независне Палестине која би обухватала Западну обалу и појас Газе.

        Све те територије Израел је освојио у рату 1967, али се из Газе повукао 2005. године, мада је и даље држи опкољену, под блокадом.

        Исламски екстремистички Хамас који влада Газом и не признаје Израел, сматра Јерусалим главним градом будуће палестинске државе.

        Конгрес САД је 1995. године усвојио „Акт о јерусалимској амбасади“ којим позива своју владу да премести Амбасаду у Јерусалим „главни град државе Израел“.

        Закон је обавезујући, али има клаузулу која је омогућавала председницима САД да одлажу примену на по пола године.

        Бил Клинтон, Џорџ Буш Млађи и Барак Обама су систематски сваких шест месеци одлагали одлуку о пресељењу.

        Тако је учинио и Трамп у јуну ове године, али се сада изгледа предомислио, имајући у виду да је током прошлогодишње предизборне кампање обећавао више пута да ће седиште дипломатске мисије САД преселити из Тел Авива у Јерусалим.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари