Трамп пристао на постепену денуклеаризацију С. Кореје, али сматра да је то историјски успех

НАРЕДИО ДА СЕ ОДМАХ УКИНЕ „300 ПОЗИЦИЈА“ САНКЦИЈА - КИМА НАЗВАО ВЕОМА ТАЛЕНТОВАНИМ

  • Након потписивања „историјског документа“ изјавио: „Да сам оставио на снази све санкције - то би било непоштовање свега што смо данас постигли. А постигли смо много и ја због тога 25 сати нисам спавао. Нисам направио никакве једностране уступке. Уосталом, САД ће бити у добитку јер ће имати велике уштеде на војним вежбама са Јужном Корејом“
  • Пјонгјанг се документом обавезао на „потпуну денуклеаризацију Корејског полуострва“. Не помиње се, међутим, „потпуна, проверљива и неповратна денуклеаризација“ на којој су САД инсистирале пре Сингапура. Трамп је пристао на уопштенију формулацију. „Председник Трамп се обавезује да ће пружити безбедносне гаранције Северној Кореји, наводи се у тексту
  • И Ким Џонг УН је потписани документ назвао „историјским“. Додао је да ће „свет видети велику промену“ и да су он и Трамп решили да „оставе прошлост иза себе“. Трамп је објавио да ће се он и Ким „често састајати“ и поновио спремност да се сретну и у Вашингтону

        ДОГОДИЛО се очекивано и најављивано: Доналд Трамп и Ким Џонг Ун потписали су у Сингапуру „историјски документ“ који отвара врата денуклеаризацији Корејског полуострва.

        Њихов разговор у четири ока и на нивоу државних делегација укупно је трајао око четири сата.

        Садржај документа није објављен, а Трамп је рекао да је „доста свеобухватан“ и „врло важан“.

        Објавио је да је наредио укидање око 300 позиција америчких санкција уведених против Северне Кореје. Истакао је да то не сматра никаквим „америчким попуштањем“ и наставио:

        „Да сам оставио на снази све санкције - то би било непоштовање свега што смо данас постигли. А постигли смо много и ја због тога 25 сати нисам спавао. Нисам направио никакве једностране уступке. Уосталом, САД ће бити у добитку јер ће имати велике уштеде на војним вежбама са Јужном Корејом“.

        Трамп је приликом потписивања тог документа изјавио да је имао „фантастичан сусрет“ с Кимом и да би га „апсолутно позвао у Белу кућу“.

 

        Нагласио је да су њих двојица „успоставили врло специјалну везу“ и да ће процес денуклеаризације Северне Кореје почети „врло брзо“.

        Ким је додао да ће „свет видети велику промену“ и да су он и Трамп решили да „оставе прошлост иза себе“.

        И севернокорејски председник је потписани документ назвао „историјским“.

        Трамп је објавио да ће се он и Ким „често састајати“, оценивши да је он „врло вредан и паметан преговарач за свој народ“.

        Додао је да је Ким и „веома талентован човек“ и да „јако воли своју земљу“.

        Пјонгјанг се документом обавезао на „потпуну денуклеаризацију Корејског полуострва“.

        Не помиње се, међутим, „потпуна, проверљива и неповратна денуклеаризација“ на којој су САД инсистирале пре Сингапура. Трамп је пристао на уопштенију формулацију.

        „Председник Трамп се обавезује да ће пружити безбедносне гаранције „Северној Кореји, наводи се у тексту.

        Наводи се и да се две стране обавезују да успоставе нове односе САД и Северне Кореје „у складу са жељом две земље да обезбеде мир и просперитет“.

        Договорено је и да амерички државни секретар Мајк Помпео и високи севернокорејски званичник наставе разговоре што је пре могуће.

        Севернокорејски лидер је већ напустио мало острво код Сингапура где се састао са Трампом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари