Трамп отвара истрагу против Кине, можда подиже и царине на кинеску робу

СИ ЂИНПИНГ У ТЕЛЕФОНСКОМ РАЗГОВОРУ ПОЗВАО ПРЕДСЕДНИКА САД ДА НЕ ПОДИЖЕ „КОРЕЈСКЕ ТЕНЗИЈЕ“

Трамп и Си на Флориди

  • Онлајн лист Politico објавио да ће се истрага тицати „кинеске крађе америчке интелектуалне својине“ и ударања на интересе САД у домену технологија и њиховог трансфера. Истрага ће наводно бити поверена представнику САД за трговинске преговоре Роберту Лајтхајзеру
  • Нејасно је да ли је ово само звецкање ради појачавања притиска на Пекинг поводом Северне Кореје или је прелудијум за озбиљнији и трајнији америчко-кинески конфликт

        КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг данас је позвао све стране да избегавају запаљиву реторику и акције које могу да повећају тензије на Корејском полуострву.

        Си је у телефонском разговору са америчким председником Доналдом Трампом рекао да су Пекинг и Вашингтон заинтересовани за денуклеаризацију Северне Кореје.

        „Релевантне стране морају да се уздрже и да избегавају речи и дела која ће појачати напетости на Корејском полуострву“, навео је он.

        Трамп је захтевао од Кине да изврши притисак на Пјонгјанг због нуклеарног програма који би могао бити усмерен против САД, наводи агенција АП.

        Кина је највећи трговински партнер и извор помоћи Северне Кореје, али кинески званичници тврде да не могу приморати Пјонгјанг да обустави свој нуклеарни и ракетни програм.

        Амерички председник синоћ је најавио да ће прекинути свој 17-дневни радни одмор у Њу Џерсију да би у понедељак одржао конференцију за штампу у Вашингтону.

        Рекао је новинарима да ће одржати веома значајан састанак после ког ће уследити велика конференција за штампу, али није откривао детаље.

        „Извори блиски Белој кући“ открили су потом да ће Трамп затражити отварање истраге против Кине.

        Онлајн лист Politico чак прецизира да ће се истрага тицати „кинеске крађе америчке интелектуалне својине“ и ударања на интересе САД у домену технологија и њиховог трансфера.

        Истрага ће наводно бити поверена представнику САД за трговинске преговоре Роберту Лајтхајзеру.            

        Трамп - тврди Politico - има намеру да се позове на члан 301. закона о трговини из 1974. године који Вашингтону даје право да за одређену робу поставља баријере, што ће довести до подизања увозних царина бар за део кинеске робе.

        Трамп је већ више пута изјављивао да САД треба да „специјалним царинама и до 45 одсто“ оптерете увоз робе из Кине да би натерале Пекинг да престане да намерно слаби курс јуана.

         У Вашингтону се процењује да Трамп ипак неће прогласити Кину за „монетарног манипуланта“.

         Нејасно је да ли је ово само звецкање ради појачавања притиска на Пекинг поводом Северне Кореје или је прелудијум за озбиљнији и трајнији америчко-кинески конфликт.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари