Сиријска армија ослободила родни град свог министра одбране

ПОТИСКУЈЕ АЛ-КАИДУ СА ПЛАНИНСКОГ ЛАНЦА СА КОЈЕГ ЈЕ УГРОЖАВАЛА ДАМАСК

        СИРИЈСКА армија збацила је припаднике терористичке формације Џебхат ан-Нусра (огранак Ал Каиде) са стратешки важних висова Тел-Шехаб у провинцији Ел-Кунеитра

        Тај планински ланац је само 40 километара југозападно од Дамаска.

        Трећа сиријска дивизија је током три последња дана нападала и град ал-Раџан на североистоку провинције Хама који је током три претходне године такође држала Ал Каида.

        Прво је успела да на једном месту пробије одбрану терориста с југа. После неколико сати је ушла у град.  

        Ал-Раџан је родни град министра одбране Сирије. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Baja's picture
Baja 14:48 06.12.2017.

  • +8
Voting is closed.

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:29 06.12.2017.

  • +10
Voting is closed.

Dobra vest. Uspeh! Sirija. SAA Tigrove snage stigle su do grada Al-Bukamal iz pravca Al Mayadin. Tigrovi su se sreli sa drugim trupama SAA kod mesta Al Hamdan zapad (ili zapadno) od Al Bukamala.

Vest je objavljena pre tri sata i sigurno će biti još vesti tokom dana. Ovo je značajan uspeh jer ovim je sasvim sigurno presečen ostatak ISIS snaga. Sada to i na mapi izgleda bolje.

Mapa koja može da se uveličava i pomera:
https://syria.liveuamap.com/en/

Predstoji oslobadjanje još jednog manjeg džepa uz reku Eufrat i time bi Zapadna obala Eufrata bila skroz slobodna.
Na mapi se vidi duguljasta veća siva teritorija koju još uvek kontroliše ISIS, od Sukhne pa na istok ka Eufratu... To je uglavnom pustinja ali u njoj ima odbeglih ISIS terorista te će najverovatnije i tu oblast ubrzo preći i očistiti od terorista.
Zatim može se očekivati da će značajan deo snaga SAA biti prebačen na druga ratišta, recimo Idlib...

Od ranije je vest da iračke snage duž iračko-sirijske granice prokopale su kanal dužine oko 150 km i imaju nameru da prokopaju još 100 km. Na ovaj način treba da se spreči prelazak zalutalih ili novih terorističkih grupa iz Iraka u Siriju. Tako Irak pomaže Siriji u pogledu bezbednosti, a i da SAA može racionalnije da koristi svoj postojeći broj vojnika.

Na mapi na sredini te južne granice Sirije je velika deesklaciona zona At Tanf koju Amerikanci uporno zadržavaju. Ta zona je problem jer kroz nju su propuštali ISIS teroriste koji su iznenada napadali na raznim mestima po središnom delu Sirije. U njoj su uglavnom pripadnici FSA- slobodne sirijske armije. Od pre dva dana je vest da je 50 pripadnika FSA napustilo tu zonu, pešačili su dugo kroz pustinju da bi se predali snagama SAA, dojadilo im je. Sada je zbog napredovanja SAA moguće da će ovoga biti još više i ne samo ovde. Što se tiče Tanf baze to bi bio zgodan način da nestane ova velika zelena mrlja koja se vidi na mapi, a Amerikanci bi tu onda ostali baš kao usamljeni kojoti i budale. Bez podrške domaćih boraca a i stanovništva skroz bi izgubila smisao ta baza. Isto pravilo važi i za sve druge američke baze na prostoru Sirije.

Donbas's picture
Donbas 16:08 06.12.2017.

  • +7
Voting is closed.

Gotovo je!!! Zapadna obala Eufrata je poptuno oslobođena. Sada će Iračani i Hezbolah da očiste dio pustinje pod kontrolom ISIL-a, dok Tigrovi idu ka IDlibu.

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:56 06.12.2017.

  • +7
Voting is closed.

Donbas - Verujem da ste se obradovali.
Kroz Tanf zonu, koja je prilično velika, kao što su propuštali mogu i obratno - da primaju i propuštaju ISIS teroriste te da ih usmeravaju na nove zadatke ko zna gde, kroz Jordan pa na jugozapad Sirije (?) a i van Sirije u druge države. Nastaviće sa tom koncepcijom ratovanja - pravljenje haosa uz pomoć ISIS... Ne čuče oni u Tanfu uzalud, nego nešto rade.
Moguće je da će se rat preliti na neke druge zemlje, ali puno znači da se stabilizuju Irak i Sirija.

Donbas's picture
Donbas 20:24 06.12.2017.

  • +6
Voting is closed.

Naravno da sam srećan. ISIL se sada povlači u Afriku. Gotov je ISIL u Siriji. tvrdokorni su sada preko jenkija krenuli za Afriku u Egipat i Nigeriju. Možda jedan dio ode u Jemen. Sada slijedi Idlib kao prekretnica u ratu. Nakon toga je sve lako. Važno je šta će se dogiditi u Idlibu.

Додај коментар