Пуџдемон: Европска унија је карикатура онога што Европа јесте и што жели да буде

ОПТУЖИО БРИСЕЛ ЗА ИЗДАЈУ ОСНОВНИХ ВРЕДНОСТИ КОЈЕ СУ ДОВЕЛЕ ДО СТВАРАЊА ЕУ

  • Председник Европске комисије Жан-Клод ЈУНКЕР: "Национализми су отров који спречава Европу да ради заједно. Не можемо седети скрштених руку, док не дође време да се уради оно што мора. Кажем 'не' сваком облику сепаратизма који слаби Европу и шири постојеће јазове"

        СМЕЊЕНИ каталонски лидер, Карлес Пуџдемон, критиковао је Европску унију због њеног одговора на кризу у Каталонији, тачније, због подршке Брисела Мадриду, назвавши Унију "карикатуром онога што Европа јесте и што жели да буде".

        Лидери многих европских држава, као и главне институције ЕУ стале су на страну шпанског премијера Маријана Рахоја, док су о кризи говориле као о "унутрашњој ствари Шпаније", подсећа "Russia Today" (RT).

        Пуџдемон је то окарактерисао као издају "основних вредности које су довеле до стварања Европе".

        "Шта ће ЕУ постати у рукама ових људи?", запитао се Пуџдемон, нагласивши да не жели да руководство ЕУ помеша традиционалне европске вредности са "њиховим политичким и економским интересима".

        Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је ове недеље државе чланице ЕУ да се боре против сепаратистичких тенденција у Европи, мислећи притом на Шкотску, Ломбардију, Венецију и друге регионе широм континента, који су изразили велике жеље за самоопредељењем.

        "Национализми су отров који спречава Европу да ради заједно. Не можемо седети скрштених руку, док не дође време да се уради оно што мора. Кажем 'не' сваком облику сепаратизма који слаби Европу и шири постојеће јазове", рекао је Јункер у четвртак.

        (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари