Обама одбацио Нетањахуову оцену да Иран мора бити нападнут у наредних пола године

ПРЕДСЕДНИК САД УВЕРЕН ДА ЈОШ ИМА ВРЕМЕНА

ЗА ДИПЛОМАТСКО РЕШЕЊЕ ИРАНСКОГ АТОМСКОГ ПРОБЛЕМА

        ПРЕДСЕДНИК САД Барак Обама уверен је да међународна заједница још има времена за дипломатско решење иранског атомског проблема, изјавио је заменик прес-секретара Беле куће Џош Ернест.

        Нешто пре тога израелски премијер Бењамин Нетањаху је изјавио телевизији NBC да се у наредних шест до осам месеци може десити да Иран направи атомску бомбу. Чак је упозорио да ће Иран већ средином 2013. године 90 одсто бити у стању да обогаћује уран за његово коришћење у производњи атомског оружја и обратио се САД са молбом да помогну да се то спречи.

        „Немам нову информацију од америчких служби (о атомском програму Ирана). Уколико се Иран извуче из садашњих ограничења и почне са производњом атомског оружја, требаће му за то годину и више дана. То је питање које пажљиво разматрамо. Зато председник Обама верује да време дипломатије још није прошло“ - рекао је Ернест новинарима.

        Он није директно одговорио на питање да ли се САД слажу да кроз шест месеци Иран може добити атомско оружје. „Не желим да се упуштам у детаље оцена из обавештајних података“ - рекао је Ернест.

        Ово фактички значи: да Обама није сагласан са Нетањахуом да превентивни удар на Иран мора бити изведен у наредних пола године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари