Нови директор CIA Ђина Хаспел руководила мучењима у тајном затвору CIA у Тајланду

СНОУДЕН: ПО ТАЈНОМ ДЕКРЕТУ БИЛИ УНИШТЕНИ СВИ ВИДЕО-ДОКАЗИ ЊЕНИХ „ТАЈЛАНДСКИХ ПОДВИГА“

  • Едвард СНОУДЕН: „Хаспел, која је мучила људе, вероватно неће моћи да улази у земље Европске уније и да се среће са шефовима других тајних служби без ризика да буде ухапшена по жалби берлинског центра за уставно право и људска права (European Center for Constitutional and Human Rights) која је поднета државном тужиоцу Немачке“
  • Дуже време је била шеф штаба руководилаца Противтерористичког центра своје агенције (CIA Counterterrorism Center). Пре четири године је постала руководилац Националне тајне службе (National Clandestine Service - NCS). Само, није се на том положају дуго задржала због критика за мучења затвореника у Тајланду

        БИВШИ сарадник специјалних служби САД - Едвард Сноуден - тврди да је нова директорка CIA Ђина Хаспел учествовала у мучењима осумњичених за тероризам.

        Реагујући на твитер-поруку Доналда Трампа којом је потврдио да је сменио Рекса Тилерсона, а да је на нове функције поставио директора CIA Мајкла Помпеа и његову заменицу, Сноуден је - такође преко Твитера - упозорио:

        „Нови директор CIA играла је кључну улогу у мучењима осумњичених. Њено име се налази у супертајном декрету којим је наложено да сви снимци мучења морају бити уништени да се не би нашли пред Конгресом САД. Невероватно!“

        Својим читаоцима понудио је линк који води на текст у The New York Times објављен 2012-те у којем се наводи да је управо Хаспел надгледала мучење двојице оптужених за тероризам, а да је касније учествовала у уништавању видео-касета са кадровима мучења у тајном затвору у Тајланду.

        Сноуден свему овоме придодао:

        „Хаспел, која је мучила људе, вероватно неће моћи да улази у земље Европске уније и да се среће са шефовима других тајних служби без ризика да буде ухапшена по жалби берлинског центра за уставно право и људска права (European Center for Constitutional and Human Rights) која је поднета државном тужиоцу Немачке“.

Ђина Хаспел

        Тај центар је у јуну 2017-те затражио да немачке власти издају налог за хапшење Хаспел због мучења оптужених за тероризам. Поменуо је случај Абу Зубајде који је био 83 пута мучен у тајном затвору CIA у Тајланду.

        Хаспел је у систему CIA од 1985-те. Од 2002-ге руководила поменутим тајним затвором у Тајланду под именом „Мачје око“ у који су пребацивани припадници Ал Каиде.

        Абу Зубајду су у њему лишавали сна, гурали му главу под воду „до границе дављења“...

        После Тајланда Хспел је променила неколико функција.

        Дуже време је била шеф штаба руководилаца Противтерористичког центра своје агенције (CIA Counterterrorism Center).

        Пре четири године је постала руководилац Националне тајне службе (National Clandestine Service - NCS). Само, није се на том положају дуго задржала због критика за мучења затвореника у Тајланду.

        Трамп је у фебруару прошле године именовао за заменика директора CIA.

        Хаспел је добитник најмање четири различита америчка одликовања и признања. Међу њима и Presidential Rank Award - највеће награда у САД за достигнућа у цивилној служби.

        Помпео је за Хаспел рекао да је „узорни официр обавештајне службе и предани патриота“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари