Марк Закерберг предлаже да у САД буде уведен социјализам на рачун милијардера

НЕКИ СУ УВЕРЕНИ ДА ЋЕ СЕ ОСНИВАЧ FACEBOOK КАНДИДОВАТИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД ВЕЋ 2020.

  • Летос је заједно са супругом Присцилом Чан ангажовао тим полит-консултаната у којем су: Дејвид Плоуф који је био један од организатора председничке кампање Барака Обаме, Џоел Бененсон који је био задужен за стратегију у изборном штабу Хилари Клинтон и Кен Мелман који је руководио другом изборном кампањом Џорџа Буша млађег...
  • Милијардер је објавио да је масама радника наменио „базни приход“ који би им гарантовао стан, храну и здравствену заштиту. Дакле: нешто као у чувеној пароли марксиста - „сваку по потребама, од свакога - према способностима“
  • Будућност „по Закербергу“ личи на једну верзију комунизма. Али, како га изградити? Оснивач Facebook већ има одговор: „За све треба да плате људи попут мене“
  • Трећа кључна Закербергова идеја рачуна са успостављањем неке врсте глобалне заједнице у оквирима Facebook, а то значи да би била - под његовом контролом

Пише: Викторија НИКИФОРОВА

        ОСНИВАЧ Facebook унајмио је цео тим политичких саветника и предлаже да у Америци буде успостављен социјализам за рачун милијардера.

        Амерички медији већ нагађају да се иза тога крије намера Марка Закерберга да се кандидује за председника САД.

        Неки већ прогнозирају да он има добре изгледе да уђе у Белу кућу.

        Други су већ уверени да би то било катастрофа за долар и идеју националне државе.

        Оснивач Facebook је током целе 2017-те вукао политичке потезе који су за њега потпуно атипични.

        Почетком ове године је објавио да ће посетити свих 30 савезних држава САД у којима дотад није био. Потом је наглашено посећивао осиромашене и деиндустријализоване државе у којима је 2016-те победио Доналд Трамп.

        У мају је на Харварду одржао говор који се сводио на ове четири речи: „како да преуредимо Америку“.

        Летос је заједно са супругом Присцилом Чан ангажовао тим полит-консултаната у којем су: Дејвид Плоуф који је био један од организатора председничке кампање Барака Обаме, Џоел Бененсон који је био задужен за стратегију у изборном штабу Хилари Клинтон и Кен Мелман који је руководио другом изборном кампањом Џорџа Буша млађег...

        На турнеји по „30 држава“ пратио га је Чарлс Омани, званични фотограф председничких кампања Барака Обаме и Буша-млађег.

        У свим наступима толико наглашено помиње супругу и кћерку да се сви већ питају: није ли то хватање залета за председничке изборе који ће се одржати 2020-те?

        Закерберг упорно тврди да га засад политика и избори не интересују, али већина Американаца и зато сматра да ће управо он бити главни конкурент Доналду Трампу.

        Закерберг наглашено корисницима Facebook честита Божић и јеврејску Хануку. Због тога се суочио са питањем: „Па зар ви нисте атеиста?“

        Његов одговор је био: „Васпитан сам у јудејској вери, али сам прошао кроз период сумњи, али сам данас уверен да је религија веома важна“.

        Закербергов раскид са атеизмом изазвао је велико незадовољство међу његовим либералним пријатељима и новинарима.

        Политички програм председничког кандидата Закерберга још није готов, али је на Харварду иступио са неким својим идејама и виђењима.

        Милијардер је том приликом показао да га плаши перспектива суочавања са милионима људи који ће због роботизације остати без посла. Зато је предложио покретање великих непрофитних пројеката на којима би били ангажовани људи којима би то повратило животни циљ.

        Објавио је да је масама радника наменио „базни приход“ који би им гарантовао стан, храну и здравствену заштиту. Дакле: нешто као у чувеној пароли марксиста - „сваку по потребама, од свакога - према способностима“.

        Трећа кључна Закербергова идеја рачуна са успостављањем неке врсте глобалне заједнице у оквирима Facebook, а то значи да би била - под његовом контролом. А та заједница би се, наравно, руководила његовим идејама и била привржена глобализму, отворености друштва, борби против ауторитарности, самоизолације и национализма.

        Неки подозревају да је у ово уграђен механизам окретања грађана разних земаља против њихових националних држава у интересу транснационалног капитала.

        Будућност „по Закербергу“ личи на једну верзију комунизма. Али, како га изградити?

        Оснивач Facebook већ има одговор: „За све треба да плате људи попут мене“.

        Он рачуна на прогресивне милијардере какви су он и Бил Гејтс.

        Амерички економисти упозоравају да би базни приход „разбуктао инфлацију“. Такође: да би богаташи у том случају прешли на злато или биткоине, а да би обични Американци остали са обесцењеним доларом.

        У том случају би се - како упозоравају - „базни приход“ претворио у бесплатну супу из периода Велике Депресије...

        Истраживање Универзитета Чикага међу водећим америчким економистима показало је да само један од њих 40 без резерви подржава базни приход“.

        Већина Американаца Закербергу замера нешто друго: што је седиште Facebook пребацио у Ирску где је порез на стране фирме само 12,5 одсто. Европској унији Закерберг плаћа мање од 1 одсто на своју добит, а САД уопште не плаћа ништа.

        Главни проблем и за Закерберга је то што радна места Американаца не нестају толико због роботизације колико због деловања интернет-фирми.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари