Исламска држава у Сирији има упоришта још само на територији која је под окупацијом САД

ВОЈНИ ВРХ РУСИЈЕ ОДГОВОРИО НА МАТИСОВУ ОПТУЖБУ ДА СУ СИРИЈЦЕ УНЕСРЕЋИЛИ АСАД, РУСИЈА И ИРАН

  • Одбијен покушај пробоја терориста из Ат-Танфа према древној Палмири, а тај град са околином контролишу Американци
  • Портпарол Министарства одбране РФ генерал Игор КОНАШЕНКОВ: „Реалну катастрофу Сиријци доживљавају у Раки и Ат-Танфу са околином. А те градове и територију око њих незаконито контролишу Сједињене Државе. На ово је указала и Amnesty International, у свом последњем извештају“

        СИРИЈСКА армија успела је - уз подршку руске авијације - да спречи приобој према Палмири терориста и других бојовника из простора око (око града Ат-Танфа) који под окупацијом држе Американци.

        Сасвим прецизно, они поред Ат-Танфа имају војну базу, а град и околина су под њиховом окупацијом.

        Напад је почео пред зору. Дошао је управо из Ат-Танфа.

        Нападачи су већ у првом налету имали пет мртвих и уништена два борбена возила. На крају су морали да одступе према Ат-Танфу, да би били под америчком заштитом.

        Што је једнако важно, ово није био једини напад који је дошао из Ат-Танфа. Било их је већ десетак.

        Портпарол Министарства одбране РФ - генерал Игор Конашенков - поводом овог неуспелог покушаја да се заузме древна Палмира изјавио је да терористи из Исламске државе у Сирији имају упоришта још само на деловима њене територије које контролишу Сједињене Државе.

Ат-Танф

        Конашенков је зато Пентагону наменио ове речи:

        „Препоручујем да погледају ситуациону карту Сирије. Лако ће уочити да Исламска држава још дејствује само у рејонима Сирије које контролишу Сједињене Државе.“

        Портпарол војног врха Русије је на ово указао реагујући на тврдњу министра одбране САД, Џејмса Матиса, да су сиријски лидер Башар Асад, Русија и Иран, који га подржавају, „довели сиријски народ до катастрофе“, а да су курдске Снаге демократске Сирије наводно „формација која је у упорној борби однела победу над терористима у Сирији“.

        Конашенков је - демантујући Матиса -  указао да се делови Сирије који су се вратили под контролу легалне власти у Дамаску „враћају мирном животу“, да раде фабрике, школе, продавнице и пијаце, дечији вртићи:

        „Реалну катастрофу Сиријци доживљавају у Раки и Ат-Танфу са околином. А те градове и територију око њих незаконито контролишу Сједињене Државе. На ово је указала и Amnesty International, у свом последњем извештају“.

        Конашенков је подсетио Пентагон и Белу кућу да је Исламска   држава плод америчког упада у Ирак и да је главнина наоружања које су Американци упућивали „сиријској опозицији“ завршила код Исламске државе и Џебхат ан-Нусре.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари