Француска забранила антиамеричке протесте

ДЕМОНСТРИРА СЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ, ДАНСКОЈ, БЕЛГИЈИ, ТУРСКОЈ, АВГАНИСТАНУ, ЛИБАНУ...

Протести муслимана у Британији

  • То је неприхватљиво: жене са скривеним лицима, молитве по улицама, непријатељске пароле против наших савезника, ништа од тога нећу дозволити – обећао је Мануел Вал, министар унутрашњих послова Француске
  • Турска претендује на улазак у Европску Унију, али су  се демонстранти, у званично световној Анкари, окупили под паролом: „Чувај се Бела кућо, приближава ти се црна застава”
  • Лидер либанског Хезболаха, шејх Хасан Насрула, први пут се у последњих шест година појавио у јавности. Лично се обратио окупљенима у Бејруту, позивајући муслимане читавог света да не престају са протестима
  • Вашингтон, упркос свему, нема намеру да забрани филм. Сједињене Државе су, међутим, спремне да пошаљу војне контингенте у земље где се очекује талас антиамеричког насиља. На списку Пентагона таквих је 18 земаља

         ПОСЛЕ афричких и блискоисточних земаља, масовни протести због филма „Невиност муслимана” већ су захватили и исламске масе у Европи.  

         Демонстрира се у Великој Британији, Данској, Белгији и Француској. У Паризу је током викенда полиција привела око 150 људи испред америчке амбасаде.

         Приведени – углавном хулигани – испричали су да су их на демонстрације позивали СМС порукама што значи да се не ради о стихијском окупљању већ да иза свега стоје непознати организатори.

         Француско тужилаштво је почело истрагу, док је полиција увела забрану за било какве нове антиамеричке шетње и протесте.

         „То је неприхватљиво: жене са скривеним лицима, молитве по улицама, непријатељске пароле против наших савезника – ништа од тога нећу дозволити – обећао је Мануел Вал, министар унутрашњих послова Француске.

         „Дејствоваћемо оштро, ти људи представљају карикатуру муслимана који иначе мирно живе у нашој земљи” - додао је министар.

         У белгијском Антверпену, где је исламски екстремизам одавно озбиљни проблем, полиција је морала да употреби пендреке и сузавац да би растереала групу демонстраната неевропског изгледа који су палили америчку заставу и дословно позивали да се „бомбардују САД”.

Мануел Вал

         У Копенхагену и Лондону је прошло без нереда, али је полиција је у приправности.

         Турска претендује на улазак у Европску Унију, али су  се демонстранти, у званично световној Анкари, окупили под паролом: „Чувај се Бела кућо, приближава ти се црна застава”. Америчке симболе које су са собом донели, радикални Турци газе пред зградом америчке амбасаде.

         „Обраћамо се браћи из Либије, Египта, Јемена, Судана. Ви сте хероји, поносни смо на вас. Не прекидајте борбу, рушите америчке планове!” - одлучан је у свом ставу један од демонстраната.

         Стотине демонстраната у Кабулу пале све што им се нађе на путу и бацају камење на америчку војну базу. Да би зауставили гневне Авганистанце, који су се спремали да на јуриш заузму владину четврт, полиција је – да би их спречила - пуцала у ваздух. Иначе, већина окупљених демонстраната филм који вређа верска осећања муслимана није ни видела јер је у Авганистану забрањен приступ YouTube већ недељу дана.

         Лидер либанског Хезболаха, шејх Хасан Насрула, први пут се у последњих шест година појавио у јавности. Раније се својим присталицама обраћао само путем видео-порука, плашећи се за свој живот, али се данас лично обратио окупљенима у Бејруту, позивајући муслимане читавог света да не престају са протестима.

         „Сасвим је очигледно да су се покрету придружиле екстремистички елементи. Снаге повезане са Ал Каидом, либански екстремисти или сама Ал Каида – то још треба да утврдимо” - каже Сјузан Рајс стални представник САД при ОУН.

         Укупан број жртава најновијих антиамеричких протеста широм света већ је достигао четрдесет људи, док је рањених више од четири стотине.

         Вашингтон, упркос свему, нема намеру да забрани филм. Сједињене Државе су, међутим, спремне да пошаљу војне контингенте у земље где се очекује талас антиамеричког насиља. На списку Пентагона таквих је 18 земаља.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари