Бугајски: Црна Гора не треба да уђе у западнобалканску царинску унију

ТВРДИ ДА БИ БИЛА У ДРУШТВУ НЕРАЗВИЈЕНИЈИХ ЗЕМАЉА И ДА БИ МОГЛА ПОСТАТИ ЖРТВА РУСИЈЕ

* ФАКТИ: Ево га, повампирио се један од клинтоноида! Хајде што тврди да је Црна Гора развијенија од својих суседа, али немачко-бриселску царинску конструкцију за тзв. западни Балкан покушава да фактички припише Русији. Проглашава је, у најмању руку, за руско ловиште. Још тврди да Русију више забрињава чланство балканских земаља у ЕУ него њихово чланство у НАТО! Али, колико год све ово било сулуда анти-ЕУ конструкција, добро би било да Црна Гора не уђе у унију коју торпедује Бугајски. Јер, то би било проширено тржиште „велике Албаније“…

_______________________________________________________________________

         ЦРНА Гора не треба да прихвати предлог за стварање царинске уније Западног Балкана, оценио је амерички аналитичар Јануш Бугајски.

         По његовом објашњењу које преноси подгорички лист „Побједа", идеју о царинској унији може да искористи Русија да би омела или спречила улазак Црне Горе у Европску унију.

         Пристајањем на царинску унију, Црна Гора би се, сматра Бугајски, везала за мање развијене суседне земље, што би омело њен улазак у ЕУ, а то је, како наводи, главни циљ Русије.

         Бугајски је оценио да Русију више забрињава чланство балканских земаља у ЕУ него њихово чланство у НАТО јер, како је навео, Москва настоји да "потопи пројекат Европске уније".

         Русија, сматра Бугајски, лакше може утицати на балканске државе ако остану ван ЕУ и зато ће учинити све да спречи њихову европску интеграцију.

(Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 15:43 18.06.2017.

  • +10
Voting is closed.

ovaj je stvarno frljoknuo. Pa carinska unija zapadnog Balkana je zapadna ideja a ne ruska.

Slobodanka's picture
Slobodanka 19:31 18.06.2017.

  • +1
Voting is closed.

Januš Bugajski je američki šraf u raznim ekipama za demokratizaciju, čitaj vesternizaciju uglavnom Istočne Evrope, a posebno ga interesuje jugoistočna Evropa, a to smo svi mi. Sada je viši saradnik u Centru za analizu evropske politike (CEPA), takodje bivši direktor programa Nove evropske demokratije u Centru za strateške i medjunarodne studije (CSIS). Služio je kao konsultant na poslovima istočne Evrope za različite američke organizacije i vladine agencije kao i za Američku agenciju za medjunarodni razvoj (USAID), zatim u Ministarstvu odbrane SAD, itd. itd. On redovno svedoči pred američkim kongresom...

Rodjen je 1954 godine u V. Britaniji tamo se izgleda i školovao, a u SAD je stigao 1986 godine i sada se vodi kao Amerikanac poljskog porekla. Govori engleski i poljski jezik. Napisao je i knjigu Nacije u rasulu: sukobi i saradnja u Istočnoj Evropi (izdata 1992-1995 godine). Zatim stručne publikacije kao što je 2013.godine Povratak na Balkan: Izazovi za evropske integracije i SAD... Naravno razume se i u temu konflikt Rusija- Zapad. Ovaj nas je sve nasnimao kao zamorčiće za američke potrebe.

Kad tako puno zna zašto onda cenjeni američki službenik savetuje Crnu Goru da odstupa od EU projekta kao što je i pomenuta Balkanska carinska unija? SAD kao politička i vojna velesila mogu da se mešaju u politiku EU pogotovo na ovako nedovršenom terenu, a Crna Gora od juna 2012 kada je počela pregovore sa EU dosad otvorila je 26 poglavlja.

Bilo je već mišljenja da u našem regionu rade meko i ipak različito i nezavisno tri velike sile: SAD kao najtvrdja, EU kao zainteresovana, ali nekad sa drugačijim stavovima od SAD i ipak usporena zbog krize unutar EU i Rusija kao strana koja se najmanje meša dakle najblaža.
Iz svega se može zaključiti da se SAD žuri da nas sve uvede u NATO, a šta će posle biti sa EU i sa nama, ako će se ubrzo i raspasti EU njima i to odgovara.
Zato Januš i savetuje Crnu Goru da ne ulazi u Z.B. Uniju jer ipak se boje!!! Bez obzira što je C.Gora već u NATO-u čuvaju taj plenčić prvenstveno za NATO alijansu.
Baš su se okomili. Ta mante nas.

Додај коментар