„Утемељујемо Каталонску Републику као независну и суверену, демократску и социјалну државу”

ПОТПИСАНИ АКТ СЕ ЗВАНИЧНО ЗОВЕ „ДЕКЛАРАЦИЈА НАРОДНИХ ПРЕДСТАВНИКА КАТАЛОНИЈЕ”

  • У тексту се наглашава да „ступа на снагу Закон о прелазном периоду за правосудни систем и основне институције Републике”
  • Мадриду су намењене ове речи: „Потврђујемо тежњу да започнемо преговоре са шпанском државом без претходних услова са циљем да дођемо до оквира сарадње која би била на добробит обе стране. Преговори се морају водити на равноправној основи”
  • Акт неће одмах ступити на снагу, јер ће се прво покушати са договором Са Мадридом, али садри и очекивано: „Позивамо државе и међународне организације да признају Каталонску Републику као независну и суверену државу”

          ШЕФ каталонске власти Карлес Пуџдемон и други руководиоци те аутономије потписали су ипак документ којим се проглашава независност, односно – отцепљење од Шпаније.

          Потписали су, али акт о независности – у складу са оним што је који сат раније у парламенту у Барселони изјавио Пуџдемон - неће одмах ступити на снагу.

          Акт се званично зове: „Декларација народних представника Каталоније”, а у њему пише и ово:

          „Утемељујемо Каталонску Републику као независну и суверену, правну, демократску и социјалну државу”.

          У тексту се наглашава да „ступа на снагу Закон о прелазном периоду за правосудни систем и основне институције Републике”.

          Потом се прецизира: „Започињемо утемељивачки процес –демократски процес заснован на вољи грађана”.

          За сам процес се прцизира да је „свеобухватан, инклузиван и правно обавезујући”.

          Посебно Мадриду су намењене ове речи:

          „Потврђујемо тежњу да започнемо преговоре са шпанском државом без претходних услова са циљем да дођемо до оквира сарадње која би била на добробит обе стране. Преговори се морају водити на равноправној основи”.

          Каталонија је потписаним документом позвала ЕУ и међународну заједницу да се умешају и осуде кршења грађанских и политичких праваКаталонаца и да буду „пратилац и сведок” прговора Каталоније са шпанском државом.

          Декларацијом се Каталонија обавезала на једнострано поштовање правних норми ЕУ и норми шпанске државе.

          Након овога у декларацији је уследило очекивано:

          „Позивамо државе и међународне организације да признају Каталонску Републику као независну и суверену државу”.

          Акт су – поред Пуџдемона – потписали његов заменик Ориол Жункерас, председника парламента Каталоније Карме Форкадел и 72 посланика који чине владајућу већину.

          Партија Кандидати за народно јединство – која је део владајуће коалиције – објаснили су да Декларација још нема правну снагу јер мора да је потврди парламент, а о њој ће се гласати ако преговори са Мадридом буду неуспешни.

          Ово подразумева да ће Пуџдемон покушати да се прво са Шпанијом договори о споразумном и мирном разлазу.

          Он је прецизирао да ће на то вити „потрошено” неколико наредних недеља и подвукао:

          „Тврдо смо убеђени да у овом историјском моменту треба избећи ескалацију, али је кретати напред полазећи од резултата референдума”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари