Шојгу: Сиријска армија за 2 месеца ослободила 2,5 пута већу територију него што је контролисала 2015.

ВОЈНИ ВРХ У ДАМАСКУ „ВРХ КОПЉА” ВЕЋ ОКРЕНУО ПРЕМА ДЕИР-ЕЗ-ЗОРУ

Генерал армије Сергеј Шојгу у руској авио-бази Хмејмим у Сирији

  • Извела успешан десант на граници провинција Хомс и Рака и ослободила неколико насеља  (Хурбет Мекман, Ал-Кадир, Бир р-Рахум...) – 20 километара иза леђа Исламске државе. Потом је напредовала нових 12 километара југоисточно од Раке и ликвидирала велики број терориста, уништивши три противничка тенка и 13 пикапова са митраљезима. Још два тенка је запленила

          СНАГЕ сиријске владе су за последња два месеца – уз подршку авијације Русије – ослободиле два пута већу територију од оне коју су контролисале 2015-те године, изјавио је генерал армије Сергеј Шојгу.

          Министар одбране РФ притом је са задовољством констатовао:

          „Сиријска армија бележи озбиљне успехе. Ослобођену територију је фактички увећала два и по пута! Сада су под њеном контролом 74.200 квадратних километара”

          О учинку руске авијације у Сирији са поносом је говорио командант Ваздушно-космичких снага РФ генерал-пуковник Виктор Бондарев:

          „У Срији се заводи ред захваљујући руским пилотима. Они у небу Сирије заводе уставни поредак те земље. Међународном бандитизму ће бити сломљена кичма”.

          А сиријска армија заиста напредује и постаје све организованија и све боље вођена војна сила.

          Извела је успешан десант на граници провинција Хомс и Рака и ослободила неколико насеља  (Хурбет Мекман, Ал-Кадир...) – 20 километара иза леђа Исламске државе.

          Њени падобранци су потом напредовали нових 12 километара југоисточно од Раке и ослободили насеље Бир ар-Рахум где су ликвидирали велики број терориста и уништили три противничка тенка и 13 пикапова са митраљезима. Још су два тенка запленили.

          Како се и очекивало, после заузимања града Ес-Сухне – сиријска армија већ полако креће према Деир-ез-Зору. На врху тог копља је најбољи део Петог армијског корпуса.

          На фотографији је део тог „врха копља”, са модернизованим тенковима T-72B3 и T-62M и јуришном пешадијом која је можда понајбољи део владиних снага.

          Операције сиријске армије на југу и северу земље сигурно ће олакшати сукоби између побуњеничких и терористичких формација Џејш ал-Ислам и Џебхат ан-Нусра на чијој страни је Фејлак Рахман.

          У војном кампу Џејш ал-Ислам југоисточно од града Дераа камиказа Нусре активирао је експлозив и убио више од 40 његових припадника, а најмање 100 је било рањено.       

          Џејш ал-Ислам је пристао да територија на југу Сирије постане „зона деескалације”, а Нусра и њени савезници се томе жестоко противе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари