Провокације и лажни леци на изборима у Чешкој против Милоша Земана

ДОСАДАШЊЕГ ПРЕДСЕДНИКА ПОДРЖАО НОВИ ПРЕМИЈЕР АНДРЕЈ БАБИШ

        У ЧЕШКОЈ су поподне отворена биралишта на којима данас и у суботу пре подне осам милиона бирача одлучује ко ће на челу земље бити наредних пет година.

        Избори су почели скандалом са лажним вестима на друштвеним мрежама, али и у неким чешким градовима, са поделом летака са упутством бирачима, махом из унутрашњости, старијим и нижег образовања, да не гласају за Земана, јер он наводно према изменама закона од ове године као председник аутоматски улази у други круг.

        Земановим бирачим је саветовано и да своје гласове шаљу директно Председничкој канцеларији.

        „То су апсолутно неистините лажне информације. Ширење тих лажних вести истражује полиција као покушај ометања председничких избора у складу према одредбама Кривичног закона“, упозорио је бираче министар унутрашњих послова Лубомир Метнар.

        Полиција Моравско-шлезијског региона на истоку Чешке где су леци дистрибуирани апеловала је на грађане да све случајеве пријаве полицији.

        За ове директне изборе за председника Чешке сви кандидати су се пријавили као независни, међутим Земана је подржао нови чешки премијер Андреј Бабиш, иако је пре пет година позивао да се гласа против њега.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари