ПАЛМЕР: Мађарској прети искључење из Европске уније

НИМАЛО СЛУЧАЈНА ПРОГНОЗА

БИВШЕГ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА У БУДИМПЕШТИ

  • Очевидно је да су Европска унија и Европска комисија забринуте због оног што се дешава у Мађарској. Међународни монетарни фонд такође не одобрава догађаје у земљи. Осим тога, влада САД је узнемирена тим дешавањима у једнакој мери - изјавио је Марк Палмер, амбасадор САД-а у Мађарској од 1986. до 1990. године
  • Ако Мађарска хоће поново да се стави у зависност од Русије, онда је она на правом путу да јој се то деси… Сасвим је могуће да Мађарска може бити искључена из Европске уније - додао је Палмер

        БУДИМПЕШТА (Доу Џонс) - У уторак је бивши амерички амбасадор у Мађарској саопштио новинарима интернет издања мађарских новина Непсабадшаг (Nepszabadsag) о постојању реалне опасности да Мађарска може бити изложена изолацији на међународном нивоу, и на крају крајева, да може бити искључена из Европске уније.

        „Очевидно је да су Европска унија и Европска комисија забринуте због оног што се дешава у Мађарској.  Међународни монетарни фонд такође не одобрава догађаје у земљи. Осим тога, влада САД је узнемирена тим дешавањима у једнакој мери“, - изјавио је Марк Палмер, амбасадор САД-а у Мађарској од 1986. до 1990. године.

        „Сегрегација Мађарске више није далека опасност, већ реалност. Ако Мађарска хоће поново да се стави у зависност од Русије, онда је она на правом путу да јој се то деси… У данашње време је постало сасвим могуће да Мађарска може бити искључена из Европске уније“, - додао је Палмер.

        Бивши амбасадор САД у Мађарској, а сада један од чланова управе међународне организације Фридом Хаус (Freedom House) која се бави истраживањем стања политичких и грађанских слобода, у свом интервјуу изјаснио се поводом новог закона ког је усвојио парламент Мађарске, а који по свеопштем мишљењу, фактички ограничава независност централне банке. Изјаснио се такође и у вези претпостављених покушаја владе да ућутка штампу, као и у вези неких других питања.

        Преговори између Мађарске и Међународног монетарног фонда поводом  могуће финансијске помоћи земљи, били су нагло прекинути у децембру из тих поменутих разлога, а председник  Европске комисије Хозе Мануел Баросо је крајем прошле године разменио писма с премијером Виктором Орбаном, међутим без резултата. 

        Извор: inosmi.ru

        Превео: Ратко Ч. Паић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари