Осиони `Американац`: Заев објавио два закона без потписа председника државе Иванова

„САД ЋЕ СЕ ПОКАЗАТИ ИМА ЛИ МАКЕДОНИЈА УСТАВНИ СУД, ТУЖИЛАШТВО И НЕЗАВИСНО СУДСТВО“

         АМЕРИЧКА власт у Скопљу заобилазила је Ђорђа Иванова у целом поступку наметања уставних промена чија је срешшња тачка промена имена земље у Северна Македонија.

         За то је имала карт-бланш и Брисела. И, управо на томе се осилила и прерачунала.

         Објавила је и Закон о језицима и Закон о ратификацији Споразума из Преспе у Службеном веснику и не тражећи и не добивши за њих потпис председника државе. А то је морала по закону.

         Иванов је већ изјавио: „Нисам потисао, то је пторивуставно. Касно синоћ имали смо прилику да видимо право лице владајуће коалиције Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ који себе сматрају проевропским. Прекршили су члан 75 Устава Републике Македоније. Овакво објављивање закона је нелегално и представља основ за кривични поступак“.

         Према његовим речима, ово је моменат који ће показати да ли Република Македонија има Уставни суд, да ли функционише Тужилаштво, да ли постоји независно судство и да ли постоји владавина права.

          "Питам се да ли ће високи представници међународне заједнице, који пружају подршку актуелној владиној коалицији, подржати овај начин доношења закона? Да ли ће подржати такве преседане што доносе несагледиве последице и штету на рачун права и правне државе? Да ли се овакви преседани допуштају у њиховим државама", казао је Иванов у писанној изјави за медије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари