Обама први, Путин други, Ђинтао трећи, Меркел четврта

ФОРБС ОБЈАВИО ЛИСТУ НАЈМОЋНИЈИХ ЉУДИ НА ПЛАНЕТИ

Обама код Путина, 07.07.2009.

  • Форбс је, у образложењу Обамине номинације, написао: „Упркос тренутној политичкој слабости, Б. Обама је шеф државе са највећом и динамичном економијом и најмоћнијом армијом, а још је и неофицијелни лидер слободног света“

        НА челу Форбсове најновије рејтинг-листе најутицајнијих људи нашао се амерички председник Барак Обама, а на друго место се попео руски лидер Владимир Путин. На истој прошлогодишњој листи утицајног часописа, Обама  је био - други, а Путин – четврти.

        Форбс је, у образложењу Обамине номинације, написао: „Упркос тренутној политичкој слабости, Б. Обама је шеф државе са највећом и динамичном економијом и најмоћнијом армијом, а још је и неофицијелни лидер слободног света“.

        Путинов пробој на друго место најдиректније је повезан да је он готово сигурно будући председник Русије.

        Његово уздизање плод је такође и даљег учвршћивања позиција Русије на међународној арени и раста утицаја Москве у планетарним пословима. Иначе, актуелном шефу руске државе, Дмитрију Медведеву, припало је  59. место Форбсове листе.

        Прошлогодишњи првопласирани, председник Кине Ху Ђинтао, пао је на треће место, што се повезује са његовим вероватним скорим повлачењем (због смене генерација у државно-политичком врху у Пекингу)       са положаја генералног секретара Комунистичке партије Кине.

        Четврто место припало је Ангели Меркел, која је једина  жена међу првих десет најмоћнијих људи данашњице. А одмах за њом је Бил Гејтс, оснивач Мајкрософта и један од најбогатијих у планетарним размерама.

        Преостала места међу првих десет, заузели су овим редоследном: краљ Саудијске Арабије Абдула ибн Абдел-Азиз, папа бенедикт Шеснаести, шеф америчких Федералних резерви Бен Бернанке, оснивач Фејсбука Марк Цукерберг и британски премијер Дејвид Камерон.

        На Форбсовом списку ове године – из различитих разлога – више уопште нема: бившег шефа ММФ  Доминика Строс-Кана, бившег јапанског премијера Наото Кана, Стива Џобса и Осаме Бин Ладена.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари