Немачка посланица: ЕУ приморава Србију да одустане од Косова и на учешће у хладном рату против Русије

ДАГДАЛЕН: КАД БИ ЕУ ТРЕБАЛО ДА ПРИСТУПИ САМА СЕБИ - ИМАЛА БИ ПРОБЛЕМЕ СА СВОЈИМ КРИТЕРИЈУМИМА

Севим Дагделен

  • Севим ДАГДАЛЕН: Ако се на Балкану следи једино циљ да се државе терају на прикључење санкцијама ЕУ против Русије, онда се те државе гурају у нове поделе. То свакако нема везе са социјалним и демократским перспективама. Осим тога, нема будућност политика проширења која превасходно следи интересе великих концерна из Немачке и Француске”
  • „Тешко је отети се утиску да се користе сва средства како би се потиснуо руски утицај на Балкану, да се пре свих Србија сурва у нове сукобе, да се руским пројектима постави што више балвана на пут, како можемо да видимо на примеру гасовода Јужни ток“

        ЕВРОПСКА унија гура политику проширења у запећак и на Балкану следи учвршћивање фронта ка Русији и интереса инвеститора, док се од Србије очекује одустајање од Косова.

        То за Дојче веле рекла посланица немачке Левице Севим Дагделен.

        „ЕУ је у таквом стању да, ако би сада требало сама себи да приступи, имала би велике проблеме да испуни критеријуме. Највећи дефицити на нивоу ЕУ постоје управо у владавини права и демократији. Уз то, многи доживљавају ЕУ као машинерију за разградњу социјалне државе. За милионе људи више не важи обећање о благостању које је некада било скопчано са јачом интеграцијом. С обзиром на то, све је већа скепса у погледу проширења ЕУ. Њу појачава чињеница да ЕУ у приступним преговорима са Турском стално гази сопствене критеријуме па је последњих година назадовање на пољу људских права награђивала интензивирањем приступних преговора. На то многи гледају с неверицом. Такво понашање умањује прихватљивост проширења ЕУ генерално”, наводи Дагделен.

        Немачка посланица је скептична по питању тога да ли ће владајући политичари покренути тему проширења Европске уније пред својим бирачима.

        „С једне стране се у ЕУ не назире промена социјалне политике, са друге се у питањима проширења и суседске политике ЕУ оријентише на учвршћивање фронта према Русији и тако ствара нове конфликте у Европи уместо да отвара перспективе за мирна решења. Ако се на Балкану следи једино циљ да се државе терају на прикључење санкцијама ЕУ против Русије, онда се те државе гурају у нове поделе. То свакако нема везе са социјалним и демократским перспективама. Осим тога, нема будућност политика проширења која превасходно следи интересе великих концерна из Немачке и Француске”, додала је Дагделен.

        Према њеним речима, циљ преговарачког процеса са Србијом је да се званични Београд примора да одустане од Косова:

        „И ту ЕУ повређује сопствене критеријуме. Такав наступ институција ЕУ није утемељен ни у чему јер и даље постоје чланице ЕУ које не признају проглашену независност Косова. Са тим у вези, налазим да је проблематично што ЕУ недвосмислено не осуђује великоалбанске планове. Годинама је окретана глава и пред растућим исламистичким утицајем на Косову кроз пројекте саудијских мецена. Тешко је отети се утиску да се користе сва средства како би се потиснуо руски утицај на Балкану, да се пре свих Србија сурва у нове сукобе, да се руским пројектима постави што више балвана на пут, како можемо да видимо на примеру гасовода Јужни ток. Да кажем јасно: ЕУ покушава да примора Србију на одустајање од Косова и учешће у Хладном рату против Русије. Па и онда би било потпуно неизвесно да ли би Србија заиста приступила ЕУ”, истиче Севим Дагделен.

        Дојче веле

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 22:18 12.06.2017.

  • +31
Voting is closed.

Moram da priznam da Sevim Dagdelen nemačka političarka kurdskog porekla uvek o Srbiji govori sa izuzetnim razumevanjem, a i sa dobrim namerama. Ona jednostavno mora da se primeti kao velika i pozitivna kontrast u odnosu na sve ostale negativce.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 22:31 12.06.2017.

  • +31
Voting is closed.

Ova zena je marginalac u Nemackoj politici, ali nije poenta u tome. Ona je samo otvoreno rekla ono sto znaju svi u Nemackom parlamentu. Bas kao i svi u domacem parlamentu.
Ali ... Prodaja srpskih nacionalnih interesa je najunosniji posao kriminalnih klanova koji su uzurpirali vlast u Srbiji. I to je oprilike sve. Van toga ih apsolutno nista ne interesuje.
Zemlja kojom takvi vladaju ne samo da nema, kako ona kaze, "demokratske i socijalne perspektive", nego uopste nema nikakve perspektive, jer uopste nema buducnost.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 23:05 12.06.2017.

  • +18
Voting is closed.

@ Slobodanka - Nema to veze samo sa Srbijom. Ona je jedina iz Bundestaga otisla u posetu kod Asanza. I svasta jos.
Ali je napravila veliku gresku u ovom intervjuu pominjuci "saudijske mecene" u Albaniji. To ce joj njeni zemljaci Kurdi ozbiljno zameriti. Naime, nakon Erdoganovog otvorenog svrstavanja u katarski MB blok, saudijci su javno podrzali Kurde u Siriji(!). A Kurdi su urgentno odgovorili dajuci punu podrsku Saudima. Ljubav je procvetala.
Sta reci, Bliski Istok je krvavi cirkus...
Kakogod, sada su Kurdi i Saudijci na istoj strani, u istom bloku protiv Turske i Katara.
Naravno, to na terenu sada nece znaciti bas nista. Ionako su katarske teroristicke proxy grupe prezauzete ratovanjem sa saudijskim teroristickim proxy grupama u Siriji. To je pocelo odmah nakon sankcija/blokade Kataru i uveliko traje. Verujem da ce se ta podela preslikati i na Balkan, sto mi se dopada.
A kada covek malo bolje pogleda, Kurdima realno i jeste mesto u cio-vehabijskom bloku. Kurdi su orudje Izraela za Balkanizaciju Blistoka, a KSA je glavni saveznik Izraela.
Tako da sumnjam da ce ubuduce Dagdalenova prozivati Saude...

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:23 12.06.2017.

  • +10
Voting is closed.

Zarine - ne razumem najbolje šta ste napisali. Da li ratuju JEDNI PROTIV DRUGIH, (katarske terorističke proxi grupe protiv saudijskih terorističkih proxi grupa) ?
"...Ionako su katarske teroristicke proxy grupe prezauzete ratovanjem sa saudijskim teroristickim proxy grupama u Siriji. To je pocelo odmah nakon sankcija/blokade Kataru i uveliko traje..."

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 00:22 13.06.2017.

  • +18
Voting is closed.

Da, ali se na zalost nece istrebiti, poenta je u preuzimanju drugih grupa, otimanju oruzja i opreme i likvidaciji vodja. Mada, u Al Babu ima dosta mrtvih na sve strane. Nije to nista cudno, teroristi su sve vreme vise-manje u sukobu jedni sa drugima, to je njihov hronicni problem, a ovo je bas u pravom momentu, u vreme ofanzive sirijskih snaga na teroriste Kalifata. Inace bi se teroristi iz Idliba vec pripremali za novu ofanzivu.
Sve grupe sada moraju da odaberu stranu, pa tako i one kojima su zajedno sponzori i Katar i KSA. Kakva koska...

Видра's picture
Видра 23:25 12.06.2017.

  • +17
Voting is closed.

Зато што има још душу Куркиња а не као остала хладна германска ништавила !!!

Додај коментар