Не може Грачаница бити „косоварска”!

ТАДИЋ НА САМИТУ БАЛКАНСКИХ ПРЕДСЕДНИКА У ВИМИНАЦИЈУМУ

  • Лично ћу настојати да се заједничким напорима свих страна, укључујући и УНЕСКО, пронађе решење за осетљиво питање очувања српске баштине на Косову и Метохији, рекао председник Србије

  • Те светиње представљају саму срж српског идентитета, а физички су нажалост угрожене од стране екстремиста. Сведоци смо политичких покушаја Приштине да се неспорни српски идентитет ових светиња замени „косоварским”, упозорио је Тадић

  • Предесдник Албаније Бамир Топи затражио да се Косову дозволи учешће на оваквим регионалним самитима, уз оцену да народи не могу живети једни поред других са тешкоћама и комплексима из прошлости

     ВИМИНАЦИЈУМ – Само бескомпромисним очувањем културног наслеђа стварамо предуслов за настанак баштине будућности и стога ћу и лично настојати да се заједничким напорима свих страна, укључујући и УНЕСКО, пронађе решење за осетљиво питање очувања српске баштине на Косову и Метохији, поручио је председник Србије Борис Тадић.

     Тадић је, отварајући самит шефова држава југоистчне Европе о уметности и помирењу, нагласио да, упркос недавним унилатералним потезима Приштине, који су претили да угрозе стабилност читавог региона Србија остаје посвећена проналажењу решења за сва отворена питања мирног дијалога.

     Једно од најважнијих питања, повезано са статусом Косова и Метохије, је свакако статус српског духовног и културног наслеђа на Косову, пре свега средњевековних споменика који су уврштени на УНЕСКО листу угрожене културне баштине, навео је Тадић.

     Ове светиње представљају саму срж српског идентитета, а физички су нажалост угрожене од стране екстремиста, упозорио је Тадић.     Сведоци смо политичких покушаја Приштине да се неспорни српски идентитет ових светиња замени "косоварским", указао је Тадић.

     Према оцени Тадића, организовањем овог самита, Србија још једном потврђује своју посвећеност процесу помирења, дијалогу и промовисању толеранције и међусобног разумевања у региону.

     Активно укључивање институција Европске уније у рад регионалних форума, представља потврду европске будућности свих земаља југоисточне Европе, рекао је Тадић.

     И СТЕЋЦИ – СВЕТСКА БАШТИНА

     Перспеткива чланства у ЕУ је веома битан подстицај процесу помирења, истакао је он.

     Тадић је рекао да регион посебну пажњу мора посветити младима, јер он има веома динамичну, младу уметничку сцену, која има огроман потенцијал да допринесе приближавању култура и друштава у региону.

     Србија ће наставити да игра активну улогу у промовисању и продубљивању демократије, стабилности и мира у региону, поручио је Тадић.

     Тадић је као пример регионалне сарадње навео заједничку иницијативу БИХ, Хрватске, Србије и Црне Горе да се средњевековни надгробни споменици - стећци уврсте на Листу светске баштине УНЕСКО, као и иницијативу за номинацију динарског карста у којој, поред Србије, учествују БИХ, Хрватска, Црна Гора и Словенија.

     Председник Албаније Бамир Топи оценио је да Косову треба дозволити учешће на оваквим регионалним самитима, јер народи не могу живети једни поред других са тешкоћама и комплексима из прошлости.

     Топи је, обраћајући се учесницима Самита шефова држава југоисточне Европе у Виминацијуму, рекао да Косову треба дозволити да својим гласом оснажи културне везе.

     За то треба добра воља свих нас и помирење је могуће, народи не могу живети са тешкоћама и комплексима из прошлости, време је за мир и помирење, рекао је Топи и нагласио да је сарадња понекад тешка, али мора бити истинита.

     Треба пронаћи начине да се превазиђу проблеми из прошлости, додао је Топи.

     САРАЈЕВО КУЛТУРНА ПРЕСТОНИЦА 2012.

     Генерални секретар УНЕСКО Ирина Бокова поручила је да ова организација и она лично неће штедети напоре да се охрабре и унапреде прекогранична сарадња и интеркултурни дијалог.

     Бокова је похвалила земље региона, Србију, БИХ, Црну Гору и Хрватску за заједнички конкурс да се у листу светске баштине уврсте средњевековни надгробни споменици и оценила да је то одличан пример регионалне сарадње.

     Уметност и сећање играју важну улогу у помирењу и свакодневном миру, рекла је Бокова и истакла да мир није нешто што је готово, већ се сваки дан мора радити на остваривању тог циља.

     Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић позвао је учеснике самита да подрже кандидатуру Сарајева за европску престоницу културе 2014. године.

     Изетбеговић је предлозио да се наредни самит шефова држава југоисточне Европе одржи у БИХ, јер његова земља, али и цео регион, имају много тога да понуде када се говори о култури и њеној баштини.

     "Моја земља је прошла кроз тежак период рата и том приликом нису били поштеђени чак ни историјско-културни споменици првог реда, а њихова обвнова још траје", указао је Изетбеговић.

     Председник Бугарске Георги Прванов је рекао да помирење у региону није само декларација, већ нешто на чему се мора озбиљно радити.

     Као ветеран свих сусрета, пошто је већ 10 година председник своје земље, Прванов је подсетио да су председници држава  југоисточне Европе на отварању обновљеног моста у Мостару, рекли да ће се озбиљно ангажовати на помирењу у региону.

     Дошли смо овде да бисмо показали да се још мора радити на овом путу, истакао је Прванов.

     Шефови држава земаља у југоисточној Европи искористили су паузу у раду како би прошетали археолошким налазиштем Виминацијум, некадашњим римским градом и војним логором римске војне провинције Горње Мезије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари