Меркел, Меј и Могерини против Трампове одлуке о јеврејском Јерусалиму

„ЕВРОПСКА УНИЈА ИЗРАЖАВА ОЗБИЉНУ ЗАБРИНУТОСТ ПОВОДОМ САОПШТЕЊА ПРЕДСЕДНИКА САД”

           ШЕФИЦА дипломатије ЕУ Федерика Могерини изразила је данас у име тог блока земаља “озбиљну забринутост” после одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као главни град Израела.

           „Европска унија изражава озбиљну забринутост због данашњег саопштења председника САД Доналда Трампа о Јерусалиму и последицама које то може имати на изгледе за мир”, навела је Могерини у саопштењу.

           Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да се Велика Британија не слаже с Трамповом одлуком да призна Јерусалим као престоницу Израела.

           „Не слажемо се с одлуком САД да пресели своју амбасаду у Јерусалим и да призна Јерусалим као израелски главни град пре споразума о коначном статусу”, навела је Меј у саопштењу, додавши да таква одлука неће допринети изгледима за мир у региону.

           Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да њена Влада не подржава одлуку Трампа јер о “статусу Јерусалима може да се преговара једино као о делу решења (израелско-палестинског конфликта) по моделу две државе”.
Овај став је пренео канцеларкин портпарол Штефен Зајберт на Твитеру.

           Меркел је тиме мислила на решење деценијског сукоба Израела и Палестинаца по моделу две државе, односно на стварање независне Палестине уз јеврејску државу, за шта се залаже међународна заједница.

           Палестинци планирају да њихова држава обухвати Западну обалу и појас Газе, а да главни град буде источни Јерусалим који је Израел окупирао у рату 1967. године и касније анектирао.

           Израелски лидери међутим тврде да ће уједињени Јерусалим остати вечна престоница јеврејске државе.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари