Курц: Неколико земаља ЕУ планира да оснује центре за прихват миграната изван Уније

ИМАЛИ БИ ЗАШТИТУ АЛИ НЕ И УСЛОВЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ - ЗАСАД СЕ ПОМИЊЕ САМО АЛБАНИЈА

        АУСТРИЈА са неколико земаља ЕУ планира да оснује центре за прихват миграната ван Уније где би им била пружена заштита али не и шанса за бољи живот, рекао је синоћ аустријски канцелар Себастијан Курц.

        Упитан на јавној телевизији ORF о постојању таквог пројекта, он је рекао да су у току напори да се ван ЕУ формирају центри за заштиту где могу да буду смештене избеглице али где им не би био понуђен „бољи живот у централној Европи“.

        То је пројекат на коме радимо с малим бројем држава врло поверљиво да би повећали његову изводљивост“, рекао је Курц за ORF.

        Курц, конзервативац који влада са екстремном десницом, није прецизирао коме би били намењени ти центри, али је његов дански колега, Ларс Локе Расмусен, наговестио прошле недеље да разговара са неким земљама, укључујући и Аустрију, о отварању „заједничких центара“ намењених мигрантима који немају услов да траже азил у ЕУ или којима су одбијени захтеви за азил.

        Последњих дана се у аустријским медијима помиње Албанија као земља која би могла да прихвати те центре. Упитан о томе аустријски канцелар је само рекао „видећемо“.

        Коалиција деснице и екстремне деснице на власти у Аустрији од краја 2017, као један од својих приоритета навела је спровођење рестриктивне мигрантске политике. Влада такође жели да учини Аустрију мање привлачном за тражиоце азила и да убрза протеривања оних којима је азил одбијен. Враћање се компликује због непостојања споразума о реадмисији с бројним земљама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари