Кривично гоњење најважнијег „тровања” обојених револуција?

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ (И АМЕРИЧКИ МИЉЕНИК) ВИКТОР ЈУШЋЕНКО ПРЕД ОЧЕКИВАНИМ ПРОБЛЕМИМА

  • Генадиј Москаљ, посланик украјинског парламента (Врховне Раде) из редова опозиционог блока „Наша Украјина – Народна самоодбрана“,  од државног тужиоца, Виктора Пшонке, јавно затражио да кривично гони бившег шефа државе због манипулације својим тобожњим тровањем
  • И државни тужилац је већ и сам јавно рекао да не искључује могућност да „никаквог тровања Јушћенка није било“           

        БИВШИ председник Украјине Виктор Јушћенко лако би се могао ускоро пред државним тужиоцем и судом – због лагања да је 5. септембра 2004. године био отрован на дачи првог заменика Службе безбедности Украјине Владимира Сацјука.

        У сваком случају, посланик украјинског парламента (Врховне Раде) из редова опозиционог блока „Наша Украјина – Народна самоодбрана“, Генадиј Москаљ, већ је од државног тужиоца, Виктора Пшонке, јавно затражио да кривично гони бившег шефа државе због манипулације својим тобожњим тровањем.

        Москаљ је тужиоцу већ упутио званично оформљену посланичку иницијативу да се Јушћенко гони по члану 383 Кривичног законика Украјине за „Несумњиво лажни исказ о извршеном кривичном делу“. При том је нагласио:

        „Док је Јушћенко био на положају председника, била је формирана специјална група која је имала задатак да расветли околности под којима је наводно био отрован. Ту групу је финансирао и контролисао Јушћенков кабинет, па је њен једини прави задатак био да јавност тобожњим подацима подржи фаму да је он заиста био отрован.“

        Да подсетимо: у време председничке кампање 2004. Јушћенко је изјавио да му се нагло погоршало здравствено стање и да је у једној приватној клиници у Аустрији – у коју је био хитно пребачен – утврђено да је био отрован диоксином. Кад се опоравио и вратио у земљу, он је – сад већ са функције председниак Украјине –више пута изјављивао да чак зна и ко је све учествовао у његовом тровању, али никада ни једно име није поменуо. А сад заиста има све разлоге да се забрине.

        Јер, и државни тужилац Пшонка је већ и сам јавно рекао да не искључује могућност да „никаквог тровања Јушћенка није било“.

        Пшонка је, чак, од Јушћенка затражио да да крв како би могле да буду „урађене додатне анализе у оквирима кривичног дела о његовом тровању“.

        Јушћенко је, за сваки случај, унапред изразио сумњу да би таква „додатна анализа“ била урађена „довољно стручно и довољно поштено и објективно“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари