Комшић најавио кривичну пријаву против Додика због „изазивања побуне у ОС БиХ“

`УХВАТИО` СЕ ЗА ИНИЦИЈАТИВУ ДА ПОЛОВИНА ТРЕЋЕГ ПУКА НАРЕДНОГ 12 МАЈА БУДЕ У УНИФОРМАМА ВСРС

           НАКОН што је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик данас у Бањалуци затражио од команде Трећег пешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ да на следећем обележавању више од половине строја буде обучено у униформе бивше Војске РС, члан Председништва БиХ Жељко Комшић је најавио да ће поново поднети кривичну пријаву против Додика због изазивања побуне у Оружаним снагама БиХ.

           "Пре неколико година, због сличне Додикове намере везане за ОС БиХ, поднио сам кривичну пријаву због почињеног кривичног дела квалификованог као покушај изазивања побуне у ОС БиХ. Наше правосуђе је, које су тада подржали странци, одбацило ту кривичну пријаву, мада су сви незваничмо тврдили да постоје елементи кривичног дела", казао је Комшић за Н1.

           "Ово је слична, ако не и идентична ситуација, која има елементе подстицања на побуну у ОС БиХ, и то због позивања да се не поштују важеће законске норме, а које се тичу ОС БиХ, укључујући и званичну униформу припадника ОС БиХ".

           Како је казао, у овом случају спреман је поступити на исти начин као и пре неколико година.

           "Нажалост, очекујем исту реакцију правосуђа као и тада - дакле ништа! С друге стране, ја се надам да је напокон некима у Сарајеву, који су тврдили да то и није тако битно, сада јасно шта заправо Додик хоће и колико је важно да ова земља буде, кад-тад, чланица НАТО савеза".

           Што се тиче Додикове посете Аустрији, Комшић каже да њега није обавестио о овоме, а за колегу Џаферовића не зна.

           "Додик се може састајати с ким хоће, а да би нека посета била званична, она мора бити усаглашена на нивоу Председништва БиХ. Дакле, ово има карактер приватне посете".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари