Катар спреман да испоручује оружје сиријским марионетама Запада

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАВЕЛА 12-ТЕ ПО РЕДУ САНКЦИЈЕ СИРИЈИ

  • Стејт департмент је замолио Русију и Кину да утичу на сиријског председника Башара Асада да склони оружје и да омогући доставу хуманитарне помоћи у Сирију - макар и само на неколико дана, макар и на један једини дан
  • Брисел нелегални прозападни Национални савет Сирије признао за „јединог легитимног представника Сиријаца који теже мирним демократским променама“. Упркос томе што је 89,4 одсто грађана Сирије који су изашли на гласање - а излазност је била изнад 60 одсто - подржало нови устав земље који уводи вишепартијски систем

        ТАЧНО 89,4 одсто грађана Сирије који су изашли на гласање - а излазност је била изнад 60 одсто - подржало је нови устав земље који ставља историјску тачку на деценијску гарантовану „руководећу улогу“ партије Баас и уводи вишепартијски систем.

        Како се и могло предвидети, ово није нимало сметало шефовима дипломатија 27 земаља ЕУ- оним истим који су дали зелено светло кандидатури Србије - да чак седам министара сиријске владе стави на црни списак личности којима ЕУ забрањује улазак у Европу и чије се активе у државама чланицама уније замрзавају. Дадако, та седморица су била  истовремено проглашена за „главне кривце за кршење људских права у Сирији“.

        Међутим, ово уопште није ни издалека све. Истим потезом је Брисел у овај свој - 12-ти по реду -антисиријски пакет санкција укључио и замрзавање актива сиријске централне банке, забрану државним структурама Сирије да тргују златом, дрегоценим металима и дијамантима. А уведен је и ембарго на летове сиријских теретних авиона, уз „помиловање“ оних који превозе и путнике и робу.

        Да не би ништа недостајало - с обзиром да су Американци (који иза свега стоје) театрално саопштили да они у иностранству не финансирасју ни политичке партије а камоли побуне и рушење режима - председник владе Катара, Хамад бен Џасем ал-Тани - саопштио је, одмах после одлуке Брисела, да је његова земља спремна да испоручује оружје сиријској опозицији. Значи: „структури“ чији Национални савет је ЕУ признала за „јединог легитимног представника Сиријаца који теже мирним демократским променама“.

        Да би опкољавање било комплетирано, Стејт департмент је - устима свог портпарола Викторије Нуланд - замолио Русију и Кину да утичу на сиријског председника Башара Асада „да прекине насиље у земљи“.

        Званични Дамаск тврди да су „Сиријаци који теже мирним демократским променама“ заправо перфктно наоружана побуњеничка формација која је досад у борбама убила више од 2.000 припадника регуларне сиријске армије, полиције и тужилаца и судија. Као да се ради о „јадним Албанцима“ из „99, Нуланд је обзнанила:

        „Преговарамо са Русијом и Кином, са земљама које настављају да штите Асадов режим и позивамо их - иако се оне са нама не слажу поводом мера које би требало предузети у Сирији - да искористе утицај који имају и да убеде Асада  склони оружје и да омогући доставу хуманитарне помоћи у Сирију. Макар и само на неколико дана. Макар и на један једини дан. Морамо помоћи сиријском народу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари