Јанша опет премијер, плаши га судбина Грчке

Словенија први пут добила председника владе чија странка није на изборима освојила највише гласова

*  Словенија треба да следи Немачку. Немци нису шест пута способнији од Словенаца, нити шест пута више раде, али су штедели, а Словенија се задуживала и повећавала број запослених у јавном сектору и државној управи, упозорио Јанез Јанша

         ЉУБЉАНА,  (ФоНет) - Парламент Словеније је са 51 гласом за и 39 против изабрао Јанеза Јаншу за премијера нове владе, иако на изборима није освојио највише гласова и има мање посланика од Позитивне Словеније Милана Јанковића.

         Јанши је то други мандат од проглашења самосталности Словеније, а изабран је на тајном гласању.

         На почетку заседања Јанша је посланицима представио програм будуће владе.

         "У наредних неколико месеци мораћемо да прихватимо неизбежне мере како не бисмо дошли у ситуацију држава попут Грчке, којима економску политику креирају међународне институције", рекао је Јанша.

         Он се заложио за промену структуре образовног система, како би се нагласак ставио на техничке и инжењерске струке, уместо на друштвене науке.

         Према његовом мишљењу, Словенија би требало да следи Немачку. Немци нису шест пута способнији од Словенаца, нити шест пута више раде, али су штедели, а Словенија се задуживала и повећавала број запослених у јавном сектору и државној управи, рекао је нови премијер.

         Ово је први пут од осамостаљења Словеније да парламент за председника владе није изабрао председника странке која је на изборима освојила највише гласова и има релативну већину у парламенту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари