Јанковић на првом гласању остао без мандата за састав владе

Словеначке националне странке удруженим снагама оптруирале кандидатуру 'дођоша'.

  • Председник Словеније Данило Тирк изјавио да му је жао што Јанковић није прошао јер је, како је рекао, `једини добар кандидат`. При том је нагласио да Јанковић у његовим очима `остаје озбиљан кандидат за састав владе`

         ЉУБЉАНА, - Нимало неочекивано, победник словеначких парламентарних избора - Зоран Јанковић, лидер Позитивне Словеније - није у `првом вучењу` добио поверење Скупштине Словеније за мандатара за састав нове владе.

         За Јанковића су гласала 42 посланика, а против је био само један. Међутим, пресудило је то што су гласање опструирале -  неподизањем гласаццких листића -  странке Вирантова листа, Словенска народна странка, Нова Словенија и Словенска демократска странка. Дакле: словебачке националне странке.

         Председник Словеније Данило Тирк  ће морати да Скупштини предложи другог мандатара или другог кандидата. Нови предлогима право да поднесе и десет посланика.

         У случају да буду два предлога, посланици ће за две недеље гласати прво о предлогу председника Републике, а уколико он не прође - гласађе о предлогу десет посланика.

         Тирк је после гласања, иначе, изјавио да му је жао што јанковић није прошао јер је, како је рекао, `једини добар кандидат`. При том је нагласио да Јанковић у његовим очима `остаје озбиљан кандидат за састав владе`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари