Иран забрањује својим фирмама извоз нафте у ЕУ и увоз сваке робе из Европе

Техеран разрађује закон којим ће на санкције ЕУ одговорити – санкцијама

  • Техеран очито рачуна да на то да ће његове санкције  `озбиљно ударити по Европи и њеним интересима` јер неке од земаља ЕУ неће имати чиме да замене иранску нафту, а биће неизбежан и скок цена `црног злата`

        ИРАН се спрема да уведе санкције свим европским земљама које буду примењивале санкције на испоруке нафте које је њему увела Европска унија.

        Заменик председника комисије Меџлиса (парламента Ирана) за енергетику, Насер Судани, изјавио је да је у том телу припремљен предлог закона од четири члана који `уводи санкције на санкције`.

Насер Судани

        Према његовима речима, први члан предвиђа: тренутну забрану извоза иранске нафте свим земљама ЕУ којиа ће бити на снази све док Брисел не одустане од `нафтног ембарга` против Техерана. Да је Иран озбиљна држава, сведочи и то што (како је открио Судани)  у комисији у наредна 3-4 дана може победити струја која је за још оштрији курс и предлаже да `најстрожа забрана извоза нафте из Ирана у ЕУ буде уведена у трајању од пет година`.

        Друга тачка је готово подједнако важна. Јер, њоме се влада Ирана обавезује да `одмах забрани увоз било какве робе из свих земаља које су увеле санкције против наше земље`.

        Техеран очито – што Судани и не крије – рачуна да на то да ће његове санкције  `озбиљно ударити по Европи и њеним интересима`. Зато што неке од земаља ЕУ неће имати чиме да замене иранску нафту и што ће бити неизбежан скок цена `црног злата`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари