Иран прети затварањем Ормуског мореуза за танкере, САД - употребом силе

ОЧЕКИВАНО ЗАОШТРАВАЊЕ

ИЗМЕЂУ ВАШИНГТОНА И ТЕХЕРАНА

Иранска паравојна формација Басиђ

  • Потпредседник Ирана, Реза Рахми, изјавио да ће Техеран затворити пролаз Ормуским мореузом западним танкерима уколико САД  и ЕУ уведу ембарго на извоз иранске нафте
  • Вашингтон је одмах поручио да ће одговорити силом на сваки покушај затварања мореуза којим годишње прођу две трећине светских танкера
  • Члан иранског војног врха Хосејн Салами: Нека нам Вашингтон не прети! На сваку претњу ћемо одговорити претњом!

            ЧЛАН најушег војног руководства Ирана Хосејн Салами упозорио је САД да нису у стању да Техерану указују „шта може а шта не може да раду о Ормуском мореузу“.

            „И нека нам Вашингтон не прети! На сваку претњу ћемо одговорити претњом. Нећемо одустати од стратешког искорака буду ли угрожени животно важни интереси Ирана”, саопштио је Салами.

            „Стратешки искорак“ се односио на изјаву потпредседника Ирана, Резе Рахмија, да ће Техеран затворити пролаз Ормуским мореузом западним танкерима уколико САД и ЕУ уведу ембарго на извоз иранске нафте.

            Кроз Ормуски мореуз, који спаја Омански и Персијски залив, током године прође трећина свих танкера у свету. Сасвим природно, уколико би дошло до затварања Ормуског мореуза - неизбежно би дошло до нафтне кризе у свету и раста цена на „црно злато“.

            Вашингтон је - одмах Рахмијеве изјаве - поручио Техерану да ће одговорити силом на сваки покушај затварања Ормуског мореуза.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари