Загреб забранио Вулину улазак у Хрватску, уз поруку да „до даље није добродошао”

МИНИСТРОВУ ИЗЈАВУ ДА О ЊЕГОВОМ ОДЛАСКУ ОДЛУЧУЈЕ ВУЧИЋ ТУМАЧЕ КАО УДАР НА СВОЈ СУВЕРЕНИТЕТ

           МИНИСТАРСТВО спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да министар одбране Србије Александар Вулин до даљег није добродошао у Хрватску.

           Хрватски медији преносе да ће Вулин, уколико сутра буде покушао да уђе у Хрватску, бити враћен са границе, те да ће Загреб током вечери послати службено обавештење Београду.

           У ноти упућеној Амбасади Србије у Загребу, хрватско Министарство спољних послова је осудило Вулинову изјаву да о његовом доласку у Хрватску може одлучити врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а никако хрватски министри.

           "Спомињање врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, као особе која одлучује о било чијем доласку у Хрватску је непримерен и неприхватљив покушај негирања суверенитета Хрватске", наведено је у саопштењу.

           Из хрватског Министарства спољних истичу да је Хрватска суверена држава, чланица ЕУ и НАТО-а, у којој о уласку странаца одлучују искључиво надлежне хрватске институције, у складу с хрватским законима.

           У саопштењу је наведено да, након "срамног изгреда који се 18. априла догодио у Народној скупштини Србије приликом службене посете председника Хрватског сабора, изјава Вулина представља "додатну провокацију која не доприноси развоју добросуседских односа и пуног међусобног уважавања".

           Вулин, који је био позван на комеморацију у Млаку код Јасеновца као гост Српске православне цркве, рекао је да неће присуствовати комеморацији у Јасеновцу коју организује хрватске Влада

           "Наравно да на тај дан ја не бих био у Јасеновцу. Да ли ћу доћи у Млаку, у обновљену српску цркву, тамо где се налазе Срби, тамо где се налазе потомци жртава Јасеновца, одлучићу ја и о томе може да одлучи врховни командант Војске Србије, Александар Вучић, а никако о томе не могу да одлуче хрватски министри", изјавио је Вулин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари