Пленковић: Због неприхватљивих изјава не би било добро решење да Вулин долази у Јасеновац

ТВРДИ ДА ВОДИ ПОЛИТИКУ ЈАСНОГ ОДРЕЂИВАЊА ПРЕМА СВИМ ТОТАЛИТАРНИМ РЕЖИМИМА

Андреј Пленковић

  • ФАКТИ: За хрватског премијера су нацизам и комунизам, очито, подједнако - и на једнак начин - тоталитарни режими. Он под овај „кров“ уводи и усташтво и на тај начин га у доброј мери амнестира. А усташтво је адска мржња и патолошко сладострасно клање. Тога код Немаца није било...

        ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Загребу, коментаришући могући долазак српског министра Александра Вулина у недељу на подручје Јасеновца, да то не би било добро решење због његових ранијих неприхватљивих изјава.

        „Ми очекујемо да свако ко долази у Хрватску поштује хрватску државу, а он је знао приликом својих боравака да има непримерене и увредљиве изјаве и нисмо сигурни да је у оваквом тренутку то најбоље решење“, рекао је Пленковић новинарима на изборном сабору академске заједнице Хрватске демократске заједнице Анте Старчевић.

        Поручио је да жели да се сутра на службеној државној комеморацији изрази поштовање жртвама усташког логора. „То ћу направити као и прошле године, као председник владе, то ће учинити председник Сабора, то је јуче учинила и председница Републике и ту нема никаквих дилема о чврстим, једнозначним и јасним ставовима хрватске државе и њених институција“, рекао је Пленковић.

        На комеморацију у Јасеновцу у недељу су по његовим речима позвани Милорад Пуповац из Српског народног вијећа, Савез антифашистичких бораца и јеврејског удружења.

        За те организације које су ове године, као и прошле, незадовољне односом према усташком наслеђу организовале одвојене комеморације, премијер је рекао да су с њима водили дијалог, а оне шаљу поруку на погрешну адресу.

       „Ситуација никако није иста ове године у односу на прошлу годину и у односу на наслеђене па и подметнуте проблеме“, поручио је премијер, додавши да води политику јасног одређивања према свим тоталитарним режимима при чему нема никаквих дилема о осуди усташких злочина у Јасеновцу.

        N1

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари