Пленковић се поводом Јасеновца дохватио „камена“ Милошевића и Вуковара

ПОРУЧИО ДАЧИЋУ ДА СЕ БАВИ ПРОВОКАЦИЈАМА И ДА НЕМА КРЕДИБИЛИТЕТ ДА ГОВОРИ О ЈАСЕНОВЦУ

        ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас у Загребу да хрватска влада и јавност имају јасан и недвосмислен став према жртвама холокауста и усташког логора Јасеновац.

        „Очито постоје неки министри који не прате добро збивања, не гледају, не слушају шта се ради, не чују поруке, настоје једном изложбом у Њујорку да инструментализују тему, врате односе на време Другог светског рата. Хрватска се неће увући у ту причу“, рекао је Пленковић новинарима упитан о заоштравању односа са Србијом после изјава српског министра спољних послова Ивице Дачића на отварању за Хрватску спорне изложбе о Јасеновцу у седишту УН.

        Он је додао да Хрватска зна како да се односи према прошлости и јасно да артикулише саучешће према жртвама, али да осуди оне који су починили злочине.

        „Они који овакве ствари раде морају се запитати каква је била политика рецимо претходника из странке министра спољних послова Србије почетком деведесетих када је великосрпски Милошевићев режим водио агресију на Хрватску, Босну и Херцеговину, разарао Вуковар, довео до 15.000 мртвих у Хрватској“, запитао је Пленковић.

        Он је оценио да „такви исти сигурно немају кредибилитет да раде овакве провокације“.

        На отварању изложбе о Јасеновцу у седишту УН у Њујорку Дачић је, међу осталим, позвао Пленковића да у Јасеновцу „јасно дефинише и каже ко су жртве“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари