Мамић ухапшен у Међугорју, али се нада да га БиХ неће изручити Хрватској

БИВШИ ЧЕЛНИК ЗАГРЕБАЧКОГ ДИНАМА ИМА ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО,

А БИХ НЕ ИЗРУЧУЈЕ СВОЈЕ ГРАЂАНЕ

  • Жупанијски суд у Осијеку издао налог Полицијској управи осијечко-барањској да распише домаћу и међународну потерницу за Здравком Мамићем. За подручје Европске уније издат је европски налог за хапшење

        ПРИПАДНИЦИ државне полицијске агенције за истраге и заштиту (SIPA) Босне и Херцеговине ухапсили су данас у Међугорју саветника фудбалског клуба Динамо Здравка Мамића, јавља Хина.

        Бивши челник Динама ухапшен је по међународној потерници коју је за њим расписала Хрватска.

       „Полиција је господина Мамића лишила слободе. Он ће током дана бити предат у надлежност Суда БиХ“, потврдили су за хрватску агенцију из SIPA.

        По процедури, за Мамића ће Суд БиХ утврдити поседује ли босанскохерцеговачко држављанство, након чега ће се он изјаснити противи ли се изручењу Хрватској.

        Мамић је у неколико јавних иступа рекао да не жели да иде у затвор у Хрватској.

        Мамић има двојно држављанство, а по уставним одредбама БиХ, власти те земље не изручују своје држављане.

        Здравко Мамић је прошле недеље заједно с још тројицом особа проглашен кривим и неправоснажно је осуђен на шест година и шест месеци затвора због тога што је оштетио Динамо и хрватски буџет.

        Мамић се дан пре изрицања пресуде склонио у БиХ, у Међугорје.

        Жупанијски суд у Осијеку је након тога издао налог Полицијској управи осијечко-барањској да распише домаћу и међународну потерницу за Здравком Мамићем. За подручје Европске уније издат је европски налог за хапшење.

        Здравко Рајић, адвокат бившег челника Динама, рекао је да нема основа за Мамићево изручење Хрватској.

       „Ако се ради о предмету који је недавно пресуђен у Хрватској, сматрамо да нема основа да се прихвати молба Хрватске везано за изручење, с обзиром на одредбе Споразума за пружање међународне правне помоћи“, рекао је Рајић за Хину.

        Он је истакао да се одредбе тог споразума не могу ретроактивно примењивати.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари